Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 08:50

  Σε υψηλό δεκαετίας, στο 3,1%, αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας

  Σε υψηλό δεκαετίας, στο 3,1%, αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,1%, στην τελευταία συνεδρίασή της για το 2022, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

  Η κίνηση αποτέλεσε την όγδοη συναπτή αύξηση, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012, με την RBA να υποδεικνύει ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης δεν έχει τελειώσει, αφού ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υπερβολικά υψηλός.

  Από τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει αθροιστικά τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στον πλέον επιθετικό κύκλο περιοριστικής νομισματικής στροφής από το 1989.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ξεκαθάρισε ότι η πορεία των επιτοκίων και ο τελικός στόχος δεν είναι δεδομένα, καθώς το μέγεθος και ο χρόνος μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων θα καθοριστεί από την πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων.

  Το ζενίθ του πληθωρισμού στην Αυστραλία υπολογίζεται από την RBA ότι θα κινηθεί κοντά στο 8% για το 2022, ενώ το 2023 ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε πτωτική τροχιά και θα περιοριστεί λίγο πάνω από το 3% το 2024%.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα του στόχου, κάνοντας ότι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ