Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 16:46

  ΗΠΑ: Νέα βουτιά του σύνθετου δείκτη PMI το Νοέμβριο

  Το 'πάρτι' των μοχλευμένων εξαγορών φτάνει στο τέλος του – Καιρός ήταν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ταχύτερο ρυθμό συρρικνώθηκε το Νοέμβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, λόγω κυρίως της υποχώρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 46,4 μονάδες το Νοέμβριο από 48,2 μονάδες τον Οκτώβριο, δείχνοντας ισχυρή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητα. 

  Ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες το Νοέμβριο από 47,8 μονάδες τον Οκτώβριο, κοντά στην προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 46,1 μονάδες.

  Υπενθυμίζεται ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 47,7 μονάδες από 50,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

  Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι "η υγεία της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώθηκε σε σημαντικό βαθμό, με τις πιέσεις να περνούν σε ολόκληρη την οικονομία, περικλείοντας τόσο τη μεταποίηση όσο και τις υπηρεσίες το Νοέμβριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market. 

  Τελείως διαφορετική η ανάγνωση του Institute for Supply Management για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών, με τον μη μεταποιητικό δείκτη PMI του ISM να διαμορφώνεται στο 56,5 τον προηγούμενο μήνα από 54,4 τον Οκτώβριο που ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2020. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για πτώση του δείκτη στο 53,5.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ