Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 15:52

  Λαγκάρντ σε Ε. Καϊλή: Θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια - Πρέπει να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας

  5561337
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα αύξηση των επιτοκίων επίκειται τους προσεχείς μήνες, σύµφωνα µε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Συγκεκριµένα, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή, επισημαίνει πως αυτή η νοµισµατική πολιτική συνεπάγεται µε βραχυπρόθεσµο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, µεσοπρόθεσµα όµως θα είναι ωφέλιµη, µειώνοντας τον υψηλό πληθωρισµό και οµαλοποιώντας την οικονοµία.  

  "Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη,  την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή" αναφέρει χαρακτηριστικά. 

  Όσον αφορά τα µέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιµές ενέργειας, τονίζει πως αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού. 

  Ως επιπλέον τρόπο συγκράτησης των πληθωριστικών τάσεων οι οποίες είναι σε άµεση συνάρτηση µε την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει στις κυβερνήσεις να παρέχουν κίνητρα για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού. 

  Σε άλλο σηµείο της απάντησης της, τονίζει πως το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την ΕΚΤ, µε στόχο τη διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης. 

  Η παρέµβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, έρχεται σε µία περίοδο που ο πληθωρισµός έχει σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά και οι τάσεις των επιτοκίων είναι συνεχώς ανοδικές,  αυξάνοντας το κόστος δανεισµού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ