Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 14:39

  Σουδάν: Στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία εξόδου από την κρίση

  160610892
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες στο Σουδάν υπέγραψαν σήμερα μια πρώτη συμφωνία με στόχο να τερματισθεί η βαθιά πολιτική κρίση που συγκλονίζει αυτή τη φτωχή χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής μετά το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε σ' αυτή πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

  Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από πολλές απόπειρες να βρεθεί μια διέξοδος αφότου ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν πήρε την εξουσία και ανέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες.

  Σήμερα ωστόσο, ο αλ-Μπουρχάν επανέλαβε ένα σύνθημα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός ανήκει στα στρατόπεδα, κατά την ομιλία του προς αυτούς που υπέγραψαν τη συμφωνία που έχει στόχο την έναρξη μιας νέας πολιτικής μετάβασης.

  Το σύνθημα είχε χρησιμοποιηθεί από διαδηλωτές που ζητούσαν από το στρατό να αποχωρήσει από την πολιτική, μετά το πραξικόπημα που πραγματοποίησε στις 25 Οκτωβρίου 2021.

  Το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν εκτροχίασε τη δύσκολη μετάβαση προς ένα πολιτικό καθεστώς μετά την εκδίωξη το 2019 του πρώην προέδρου Όμαρ ελ-Μπεσίρ, ο οποίος είχε παραμείνει στην εξουσία σχεδόν τρεις δεκαετίες.

  Έκτοτε πραγματοποιούνταν σχεδόν κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, που πλήττεται από οικονομική κρίση και αύξηση της βίας μεταξύ των εθνοτήτων της.

  Η συμφωνία πλαίσιο υπογράφηκε από τον στρατηγό Μπουρχάν, τον παραστρατιωτικό διοικητή Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και από πολιτικές οργανώσεις, κυρίως τις Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FFC), που είχαν ανατραπεί με το πραξικόπημα.

  Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έγινε παρουσία αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, δυτικών διπλωματών, καθώς και διπλωματών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τις FFC.

  Η τελετή της υπογραφής έγινε παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρτες και εκείνου της Αφρικανικής Ένωσης Μοχάμεντ Μπελαΐς.

  Ο στρατηγός Μπουρχάν είχε υποσχεθεί πριν από μήνες την αποχώρηση του στρατού από την εξουσία ώστε να επιτραπεί στις πολιτικές οργανώσεις να σχηματίσουν μια πολιτική κυβέρνηση, καθώς τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και ένα χρόνο στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.

  Η συμφωνία ανακοινώθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση την Παρασκευή των Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή και άλλων πολιτικών οργανώσεων με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, παρουσία αντιπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης, του ΟΗΕ, της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD, συμμετέχουν οι χώρες Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν και Ουγκάντα), καθώς και δυτικών διπλωματών.

  Ωστόσο η συμφωνία συναντά ήδη αντιδράσεις από οργανώσεις διαμαρτυρίας κατά των στρατιωτικών και από ισλαμιστικές παρατάξεις πιστές στο καθεστώς του πρώην προέδρου Όμαρ ελ-Μπεσίρ.

  Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν σε τουλάχιστον δύο περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ πριν από την τελετή της υπογραφής στο προεδρικό μέγαρο, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ