Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 14:21

  Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών, Στάρμερ, ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν θα επανέλθει σε ΕΕ - κοινή αγορά

  Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών, Στάρμερ, ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν θα επανέλθει σε ΕΕ - κοινή αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να διατηρήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της κοινής αγοράς, πραγματοποιώντας έτσι άνοιγμα στους ψηφοφόρους που ψήφισαν το 2016 υπέρ του Brexit.

  Ταυτόχρονα, ο αρχηγός των Εργατικών δεσμεύθηκε υπέρ της μεγαλύτερης μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τις περιφέρειες της χώρας στην σύγχρονη ιστορία.

  Μια επιστροφή στην κοινή αγορά αγαθών και υπηρεσιών (στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και έμμεσα η Ελβετία) θα δημιουργούσε "χρόνια αβεβαιότητας", δήλωσε ο κ. Στάρμερ, μιλώντας στο BBC Radio, αναφέροντας παράλληλα ότι μια κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος θα προσπαθούσε να βελτιώσει τη συμφωνία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ που διαπραγματεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

  "Στο δημοψήφισμα για το Brexit, υποστήριξα το Bremain", σημείωσε ο κ. Στάρμερ, σε λόγο του στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας. "Δεν μπορούσα ωστόσο να διαφωνήσω με το βασικό επιχείρημα πολλών ψηφοφόρων υπέρ του Leave, που το διατύπωναν σε εμένα συχνά. Ήθελαν περισσότερο έλεγχο στις ζωές τους, περισσότερο έλεγχο επί της χώρας τους".

  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Κ. Στάρμερ ανέφερε ότι θα παραχωρήσει νέες εξουσίες στις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις (Σκωτίας, Ουαλίας, Βόρειας Ιρλανδίας), αλλά και στους δημάρχους και στις τοπικές αρχές στην Αγγλία, κυρίως σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι υποδομές και η στέγαση.

  Οι επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες το αργότερο σε δύο χρόνια (όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2025), με την κυβερνώσα κεντροδεξιά του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος να έχει μείνει άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.

  Ήδη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος "πλασάρει" την παράταξή του ως "κυβέρνηση εν αναμονή" και αναφέρεται στο τι πρόκειται να πράξει όταν αναλάβει την εξουσία.

  Με βάση έκθεση που εκπόνησε ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών (2007-2010) Γκόρντον Μπράουν για μια συνταγματική αναθεώρηση, ο Κ. Στάρμερ δήλωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει τη Βουλή των Λόρδων, αντικαθιστώντας την με ένα "νέο, μικρότερο, δημοκρατικό εκλεγμένο άνω σώμα του κοινοβουλίου".

  Μετά τη διαβούλευση επί των προτάσεων Μπράουν και τις απαραίτητες αλλαγές που θα υποστούν μέσα από αυτή τη διαδικασία, αυτές θα εκτεθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα - μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος, όταν προκηρυχθούν εκλογές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ