Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 10:23

  Η ΕΕ σχεδιάζει 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Στο επίκεντρο τα drones

  Ρωσια κυρωσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιβάλει περιορισμούς στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της Ρωσίας, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων το οποίο η ΕΕ στοχεύει να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος.

  Η ΕΕ εξετάζει επίσης περιορισμούς σε άλλες τεχνολογίες και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μέτρα που θα στοχεύουν περαιτέρω τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και τους τομείς των μέσων ενημέρωσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ρωσίας, δήλωσαν οι πηγές.

  Το νέο πακέτο, το οποίο θα είναι το ένατο της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, θα προσθέσει επίσης περίπου 180 φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο κυρώσεων του μπλοκ, ανέφερε μία από τις πηγές.

  Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πίεσαν την ΕΕ να ενισχύσει τα μέτρα στο πλαίσιο των απαιτήσεών τους να υποστηρίξουν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο και το εμπάργκο της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού στο μπλοκ τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα.

  Το νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να προταθεί και να συζητηθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα και ο στόχος είναι να εγκριθούν τα μέτρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές. Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών - μελών για να εγκριθούν και τα μέτρα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν πριν συμβεί αυτό.

  Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει drones για να επιτεθεί σε ενεργειακές και μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε από το Ιράν. Πολλαπλές αναφορές έχουν επισημάνει τη χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών εξαρτημάτων τόσο στα ρωσικά όσο και στα ιρανικά drones. Το Κρεμλίνο και το Ιράν έχουν αρνηθεί από τη μεριά τους ότι χρησιμοποιούνται ιρανικά drones στην Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ