Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 09:43

  Τουρκία: Επιβράδυνση πληθωρισμού τον Νοέμβριο στο... 84,4%

  26076336
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στα αστρονομικά επίπεδα του 84,4% σε ετήσια βάση, με τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας από την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, να αναμένεται να τον κρατήσουν ψηλά για ακόμη αρκετό καιρό.

  Οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 85,5% σε ετήσια βάση, ενώ για τον Νοέμβριο η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg κινείτο στο 84,8%.

  Η στατιστική επίδραση της ήδη υψηλής βάσης για τον πληθωρισμό τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς και η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας το περασμένο δίμηνο οδήγησαν σε μια μερική συγκράτηση της αύξησης κόστους, μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 1998. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

  Ο πληθωρισμός του 2022 είναι ο υψηλότερος από τότε που το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τ. Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, το 2002, με την κυβέρνηση του αρχηγού του τουρκικού κράτους να ακολουθεί επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική χαμηλότοκου δανεισμού, πλήττοντας τη λίρα και τη σταθερότητα των τιμών.

  Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλους, εξωτερικούς προς την Τουρκία παράγοντες.

  Η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki σημειώνει ότι "οι επεκτατικές πολιτικές εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους θα ρίξουν περαιτέρω λάδι στην πληθωριστική φωτιά. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι κίνδυνοι έχουν αυξητική τάση: η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, ενισχύοντας τη ζήτηση και οδηγώντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα".

  Στα τέλη Νοεμβρίου, με την τέταρτη συναπτή μείωση επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας περιόρισε το βασικό της επιτόκιο στο 9%.

  Έτσι, η Τουρκία έχει σε πραγματικό επίπεδο τα πλέον αρνητικά - επεκτατικά επιτόκια, εάν προσαρμοστούν ως προς τις τιμές. Ο "εχθρός των επιτοκίων" (ως ισλαμιστής) Ερντογάν έχει τονίσει ότι η χώρα του θα επιμείνει στην εξαιρετικά διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ