Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Δεκ-2022 10:47

  Παγκόσμια Τράπεζα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στο Μπανγκλαντές έως και 4,4% του ΑΕΠ

  Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον επτά νεκροί και 50 τραυματίες από έκρηξη σε κτίριο στην Ντάκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι οικονομικές απώλειες του Μπαγκλαντές από την ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 4,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. 


  Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκάλεσε μεταξύ 78.145 και 88.229 θανάτους και μεταξύ 1 δισεκατομμυρίου και 1,1 δισεκατομμυρίου ημερών ζωής με ασθένεια στο Μπανγκλαντές το 2019, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Η έκθεση αξιολόγησε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία λόγω της έκθεσης στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, χρησιμοποιώντας στοιχεία από 12.250 άτομα στη Ντάκα και το Σιλχέτ.

  Το Μπαγκλαντές κατατάχθηκε ως η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο και η Ντάκα ως η δεύτερη πιο μολυσμένη πόλη κάθε χρόνο μεταξύ 2018 και 2021. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρήθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί σε θανάτους και αναπηρία στο Μπαγκλαντές το 2019, με τέσσερις από τις πέντε πρώτες αιτίες συνολικών θανάτων να συνδέονται άμεσα με την έκθεσή της.

  "Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει όλους σε κίνδυνο, από ένα παιδί έως έναν ηλικιωμένο", δήλωσε ο Ντάνταν Τσεν, εκτελών χρέη διευθυντή χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Μπαγκλαντές. "Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη και μεγέθυνση της χώρας".

  Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι περιοχές με μεγάλες κατασκευές και επίμονη κυκλοφορία στην πόλη της Ντάκα έχουν το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτές τις περιοχές, τα λεπτά σωματίδια ή PM2,5, που θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία, είναι κατά μέσο όρο 150% πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα, κάτι που ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου 1,7 τσιγάρων την ημέρα. 

  Η δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση επιπέδων PM2.5 εντοπίζεται κοντά σε κλιβάνους τούβλων στην ευρύτερη περιοχή της Ντάκα, η οποία είναι 136% πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ - ισοδυναμεί με κάπνισμα 1,6 τσιγάρων την ημέρα.

  Η έκθεση έδειξε επίσης τον επιπολασμό της κατάθλιψης σε όλες τις περιοχές μελέτης. Η κατάθλιψη αναφέρεται περισσότερο σε τοποθεσίες με επίμονη κυκλοφορία και μεγάλες κατασκευαστικές περιοχές σε ποσοστό 13,7%, ενώ τα ποσοστά που αναφέρθηκαν μεταξύ όσων ζουν κοντά σε κλιβάνους τούβλων ήταν 11,2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ