Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Δεκ-2022 10:09

  Βloomberg: Ο κακός καιρός μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια της Γερμανίας για τους πρώτους τερματικούς σταθμούς LNG

  25382637
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο δυνατός άνεμος, οι παγωμένες θερμοκρασίες, τα υψηλά κύματα - ή ένας συνδυασμός αυτών - έχουν ήδη διακόψει ορισμένες εργασίες στους πρώτους τερματικούς σταθμούς της  Γερμανίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ορισμένα από τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το Bloomberg. 

  Τρεις χώροι εισαγωγής των οποίων τα έργα είναι πιο προχωρημένα αναμένεται να προσθέσουν δυναμικότητα για περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως -που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 40% του ρωσικού φυσικού αερίου που εισήγαγε η Γερμανία το 2021. Όσο περισσότερο χρόνο παίρνει να λειτουργήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις, τόσο πιο εκτεθειμένη θα είναι η Γερμανία το χειμώνα, όταν η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται και οι επιπλέον προμήθειες καθίστανται αναγκαίες.

  "Υπάρχει ένας παράγοντας που είναι απλώς απρόβλεπτος για εμάς τώρα: ο καιρός. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο βασικός παράγοντας για μια πιθανή καθυστέρηση", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο βορειοδυτικό λιμάνι του Βίλχελμσαβεν. "Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του έργου φέτος".

  Η Γερμανία έχει σπεύσει να κατασκευάσει υποδομές για να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την επιτάχυνση των χρόνων έγκρισης των έργων και δαπάνησε δισεκατομμύρια για τη ναύλωση εγκαταστάσεων εισαγωγής. Οι εταιρείες έχουν συμφωνήσει με το Βερολίνο να οργανώσουν προσωρινές προμήθειες που θα περνούν από τους νέους τερματικούς σταθμούς.

  Το LNG ήταν απαραίτητο για την Ευρώπη προκειμένου να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου και να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Η συνεχής άφιξη φορτίων από τόσο μακρινές χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Κατάρ στα υπάρχοντα λιμάνια της Ευρώπης έχει μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα συμβόλαια εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών και οι τερματικοί σταθμοί είναι υπερφορτωμένοι, με τις νέες γερμανικές εγκαταστάσεις να αναμένεται να απαλύνουν τις πιέσεις. 

  Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Γερμανία και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη των έργων.

  Η ιδιωτική εγκατάσταση στο Λούμπμιν αντιμετώπισε ήδη καθυστερήσεις λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον διαχειριστή της. Ενώ ένας πλωτός τερματικός σταθμός γνωστός ως Neptune έφτασε πρόσφατα στο λιμάνι Μουκράν της Γερμανίας, η μεταφορά του στον τελικό προορισμό του στο Λουμπμίν θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του καιρού. 

  "Ο καιρός παίζει πάντα έναν όχι αμελητέο ρόλο σε ένα υπεράκτιο έργο - ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα", δήλωσε ο Στέφαν Κνάμπε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρείας Deutsche ReGas GmbH & Co. KGaA. "Αυτό σημαίνει ότι εάν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και τα κύματα είναι πολύ υψηλά, οι εργασίες στο πλοίο - ακόμη και στο λιμάνι Mukran - δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και το Neptune δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στο λιμάνι προορισμού στο Λουμπμίν".

  Το έργο -με χωρητικότητα 5,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων- είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Τα απαραίτητα εξαρτήματα και όλες οι απαιτήσεις υποδομής είναι πλέον έτοιμα, αλλά η Deutsche ReGas αναφέρει ότι "δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω καθυστερήσεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ