Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 18:49

  Επιτράπηκε στη Shell να ασκήσει έφεση κατά διαταγής δικαστηρίου της Νιγηρίας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

  Επιτράπηκε στη Shell να ασκήσει έφεση κατά διαταγής δικαστηρίου της Νιγηρίας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας δήλωσε ότι μια θυγατρική της Shell  μπορεί να ασκήσει έφεση σε αποφάσεις σε μια διαμάχη σχετικά με μια απόφαση που διέταξε την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση για υποτιθέμενη ρύπανση, καθώς η αντιπαράθεση καθυστερεί τις προσπάθειες του πετρελαϊκού γίγαντα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στη δυτικοαφρικανική χώρα, αναφέρει το Bloomberg.


  Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής έκανε δεκτή την αίτηση της τοπικής μονάδας της Shell και του κοινοπρακτικού εταίρου της, της κρατικής εταιρείας Nigerian National Petroleum. Αμφισβητούν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Νοεμβρίου του 2020 που διέταξε τη θυγατρική της Shell να καταβάλει 800 δισεκατομμύρια νάιρα (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στους κατοίκους του πλούσιου σε αργό πετρέλαιο Δέλτα του Νίγηρα για μια υποτιθέμενη διαρροή πετρελαίου.

  "Πιστεύουμε στην ουσία της υπόθεσής μας και μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας εκδικάζει αυτό το θέμα", δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της θυγατρικής της Shell. "Ανυπομονούμε για την εκδίκαση της κύριας έφεσής μας".

  Εφετείο αποφάσισε τον Μάρτιο ότι η Shell δεν μπορεί να πουλήσει χερσαία και ρηχά πετρελαϊκά τεμάχια που προσπαθεί να ξεφορτωθεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της κατά της απόφασης αποζημίωσης. Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικασία εκποίησης τον Ιούνιο εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

  Η Shell αμφισβητεί κατ' αρχάς την εντολή του εφετείου που απαγόρευσε την πώληση των αδειών της και την εντολή του να καταβάλει η θυγατρική της το ποσό της απόφασης σε τραπεζικό λογαριασμό που ελέγχεται από το δικαστήριο, ενώ η υποκείμενη διαφορά θα επιλυθεί. Ο δικηγόρος του ενάγοντος ισχυρίστηκε ανεπιτυχώς ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία να εκδικάσει την αίτηση της Shell.

  Οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία 30 ημερών για να ανταλλάξουν υπομνήματα με επιχειρήματα για τις δύο προσφυγές.

  Ενώ ένας ομοσπονδιακός δικαστής δέχθηκε ότι μια εγκαταλελειμμένη γραμμή ροής που λειτουργούσε η μονάδα της Shell είχε διαρροή "μεγάλου όγκου αργού πετρελαίου" τον Σεπτέμβριο του 2019, η εταιρεία και η NNPC αρνούνται ότι συνέβησαν οι διαρροές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ