Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 18:38

  NASA: Η Ρωσία καρπώθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από σιτάρι στην κατεχόμενη Ουκρανία

  46715016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία έχασε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το σιτάρι που συγκομίστηκε σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες από το πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας της NASA.


  Η ανάλυση δίνει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι πληροφορίες ελέγχονται αυστηρά. Χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που ανιχνεύει αλλαγές στην υφή και το χρώμα με βάση μια χρονοσειρά δορυφορικών εικόνων για να χαρτογραφήσει πού οι καλλιέργειες έχουν συγκομιστεί ή έχουν μείνει χωρίς συγκομιδή. 

  Σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συλλέχθηκαν από περιοχές που δεν βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το NASA Harvest. Περίπου το 88% των χειμερινών καλλιεργειών που είχαν φυτευτεί σε κατεχόμενες περιοχές συγκομίστηκαν, ενώ οι περιοχές που δεν συγκομίστηκαν ήταν κυρίως κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. 

  Η έρευνα εγείρει το ερώτημα τι συμβαίνει σε αυτές τις καλλιέργειες. Ρωσικά πλοία εξάγουν σιτηρά που πιθανότατα έχουν ληφθεί από κατεχόμενες περιοχές σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι σχετικές ποσότητες, καθώς οι ναυλωτές αποκρύπτουν την προέλευση των φορτίων. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την κλοπή σιτηρών, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν διαφημίσει δημοσίως την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα κατεχόμενα λιμάνια.

  Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και ο αποκλεισμός των λιμανιών της μετά την εισβολή της Ρωσίας εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας ενδεχομένως το λαθρεμπόριο σιτηρών πιο επικερδές. Μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές βοήθησε στην αποκλιμάκωση των τιμών των σιτηρών, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ιστορικά υψηλές. 

  Σχεδόν το 1/4 του σιταριού της Ουκρανίας καλλιεργείται σε εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αν και μέρος του εδάφους αυτού ελέγχεται από την Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις της NASA Harvest αφορούν το σιτάρι και μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνουν άλλες καλλιέργειες ή τρόφιμα που κρατήθηκαν σε αποθήκες. Τα ευρήματα δεν δείχνουν τι συνέβη στις καλλιέργειες μετά τη συγκομιδή τους.

  Η ομάδα της NASA Harvest υπολόγισε ότι οι αγρότες συγκομίζουν 26,6 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος στην Ουκρανία, αρκετά εκατομμύρια τόνους περισσότερους από άλλες κορυφαίες προβλέψεις.

  Ο κορυφαίος εισαγγελέας στην Ελβετία -ένα κορυφαίο κέντρο εμπορίας εμπορευμάτων- προειδοποίησε ότι η εμπορευματοποίηση των λεηλατημένων πρώτων υλών θα μπορούσε να αποτελέσει έγκλημα πολέμου.

  Ο μεγάλος παραγωγός της Ουκρανίας HarvEast δήλωσε ότι όλες οι χειμερινές καλλιέργειες που είχε φυτέψει στη γη του στην περιοχή του Ντονέτσκ είχαν συλλεχθεί από τις δυνάμεις κατοχής αυτό το καλοκαίρι. 

  "Φέτος, το χειμερινό σιτάρι έδωσε πολύ υψηλή απόδοση για την περιοχή αυτή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντίμτρι Σκορνιάκοφ.  "Ό,τι συγκομίστηκε στα χωράφια μας κλάπηκε και εξήχθη από την Ουκρανία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ