Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 18:35

  Dhingra (BoE): Κίνδυνος τα υψηλότερα επιτόκια να οδηγήσουν σε πιο βαθιά ύφεση

  Dhingra (BoE): Κίνδυνος τα υψηλότερα επιτόκια να οδηγήσουν σε πιο βαθιά ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:39

  Η υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, Swati Dhingra, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς ενέχουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών, όπως αναφέρει το Reuters.

  "Θα δούμε μια πολύ βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση αν τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα", δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Observer.

  "Αυτό είναι που νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί όλους, μήπως θα καταλήξουμε να παρατείνουμε και να βαθύνουμε την ύφεση, αν η σύσφιξη συνεχιστεί με τον ρυθμό που συνεχίζεται", τόνισε.

  Ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί της υποστήριξαν την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 3% τον περασμένο μήνα, η Dhingra ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον περασμένο μήνα και αργότερα δήλωσε στους βουλευτές ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εμβαθύνει μια αναμενόμενη ύφεση εάν ανέβαζε περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

  Στη συνέντευξη, είπε επίσης ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις στην αγορά εργασίας ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών θα οδηγήσουν σε επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έχει φθάσει σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1%.

  "Ένα ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών θα σήμαινε ότι οι μισθοί θα έπρεπε να είναι πάνω από τον πληθωρισμό", δήλωσε η Dhingra στην εφημερίδα. "Δεδομένου ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται, αυτό είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοιο σημείο".

  Είπε ότι όσοι αναμένουν περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις έρευνες της BoE που υποδηλώνουν πτώση των επενδύσεων και της απασχόλησης τα επόμενα δύο χρόνια.

  "Αυτοί δεν είναι ασήμαντοι αριθμοί. Η αγορά σαφώς δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο απαισιόδοξο μπορεί να είναι αυτό για τη βρετανική οικονομία", είπε. "Η οικονομική επιβράδυνση είναι εδώ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ