Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 17:28

  Irish Times: Η Βόρεια Ιρλανδία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο

  148141692
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βόρεια Ιρλανδία θα τάσσονταν αποφασιστικά κατά της ενωμένης Ιρλανδίας, αν γινόταν ψηφοφορία για το θέμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις σχέσεις Βορρά-Νότου και την εφημερίδα The Irish Times.


  Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στη Βόρεια Ιρλανδία δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο αν γινόταν δημοψήφισμα, ενώ το 27% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το 18% των ανθρώπων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

  Σε ταυτόχρονη δημοσκόπηση στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το 66% δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας, ενώ το 16% ήθελε η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 13% δεν ήταν σίγουρο, ανέφεραν οι Irish Times.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τον έλεγχο των έξι επαρχιών της Βόρειας Ιρλανδίας από τότε που το νότιο τμήμα του νησιού κέρδισε την ανεξαρτησία του πριν από έναν αιώνα, αλλά έθεσε τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η επανένωση στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. 

  Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προκηρύξει ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία και μόνο εάν φαίνεται πιθανό ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την επανένωση. Τότε θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα νότια των συνόρων.

  Στη Βόρεια Ιρλανδία, όσοι έχουν καθολικό υπόβαθρο, οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνται πιο εθνικιστές, τάχθηκαν περισσότερο υπέρ της ενοποίησης, αν και το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν εναντίον της και το 22% ήταν αναποφάσιστοι. Η ισχυρότερη αντίθεση στην ενότητα ήταν μεταξύ των ατόμων με προτεσταντικό υπόβαθρο (78%), σύμφωνα με τους Irish Times.

  Περισσότερα από τα 3/4 των ψηφοφόρων (76%) στη Δημοκρατία τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής συνοριακής ψηφοφορίας, με την πλειοψηφία να προτιμά να διεξαχθεί εντός πέντε ετών, σύμφωνα με την έκθεση. Πάνω από τους μισούς (55%) ψηφοφόρους του Βορρά επιθυμούν δημοψήφισμα, αν και οι περισσότεροι θα το ήθελαν εντός 10 ετών, αναφέρει η εφημερίδα.

  Οι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν βόρεια και νότια των συνόρων σε περισσότερους από 1.000 ψηφοφόρους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ