Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 16:00

  Πως οι υψηλότεροι μισθοί θα μπορούσαν να ωθήσoυν τη Fed σε υψηλότερα επιτόκια

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έχουν αρκετά ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερο σημείο από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές και ενδεχομένως να ακολουθήσουν την αύξηση κατά μισή μονάδα που έχουν σηματοδοτήσει αυτόν τον μήνα, σχολιάζει το Bloomberg.


  Οι μηνιαίοι μισθοί αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο και η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, όπως έδειξε έκθεση της Παρασκευής. Αυτό θα προβληματίσει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι χρειάζονται χαλαρότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας και λιγότερο εύρωστη αύξηση των κερδών για να δροσιστεί ένας πληθωρισμός κοντά σε υψηλό 40 ετών.

  Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του, που τώρα βρίσκονται σε συσκότιση πριν από τη συνεδρίαση, έχουν υποδείξει έντονα ότι θα μειώσουν την κίνηση σε μισή μονάδα στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης. Έχει επίσης πει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πίστευαν τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση πρόβλεψη τα έβλεπε στο 4,6% το επόμενο έτος από το σημερινό εύρος-στόχο του 3,75% έως 4%.

  "Ο Πάουελ πρότεινε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ένα σπιράλ αύξησης των μισθών, αλλά αυτός ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει", δήλωσε η Ρέα Τόμας, ανώτερη οικονομολόγος της Wilmington Trust. "Αυτό διατηρεί στο παιχνίδι αυτή την ιδέα, δηλαδή ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν το ανώτατο επιτόκιο και ενδεχομένως να το διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

  Τα στοιχήματα για μια μείωση σε μια αύξηση μισής μονάδας αυτό το μήνα ήταν άθικτα μετά την έκθεση για την απασχόληση και οι επενδυτές είδαν την πιθανότητα να γίνει το ίδιο και πάλι στη συνεδρίαση της Fed στις 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου ως περίπου ισορροπημένη. Η τιμολόγηση στις προθεσμιακές αγορές δείχνει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 4,9% το επόμενο έτος.

  Οι αξιωματούχοι θα επικαιροποιήσουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις τους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μέση πρόβλεψή τους για την κορύφωση του επιτοκίου το επόμενο έτος στο 5% ή και παραπάνω. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, έχει κάνει έκκληση για μια ελάχιστη κορυφή 5,25% και ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγου της KPMG, βλέπουν τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο το 5,5%, με τη Fed να είναι πρόθυμη να προκαλέσει ύφεση, αν χρειαστεί, για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

  "Ο πληθωρισμός είναι σαν τον καρκίνο: αν δεν αντιμετωπιστεί, κάνει μετάσταση και γίνεται πολύ πιο χρόνιος", δήλωσε η Σουόνκ. "Η θεραπεία" των υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι "θα είναι ένα δύσκολο 2023".

  Οι αξιωματούχοι της Fed θα λάβουν μια πρόσθετη έκθεση για τις τιμές καταναλωτή πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα έχουν έναν ακόμη μήνα δεδομένων για να μελετήσουν πριν συγκεντρωθούν ξανά στις αρχές του επόμενου έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ