Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 13:51

  Στην Αφρική ψάχνουν την εναλλακτική στην Κίνα οι Γερμανοί βιομήχανοι

  Γερμανία: Ήπια ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προκειμένου να καταστήσει τις γερμανικές επιχειρήσεις πιο ανεξάρτητες από την Κίνα, η Ομοσπονδιακό Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) θέλει να κάνει μια νέα οικονομική αρχή με την Αφρική. Η ένωση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο 39 σημείων για το σκοπό αυτό και θέλει να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, σχολιάζει η Welt. Όμως η βιομηχανία ανησυχεί για ένα σημαντικό πρόβλημα στην ήπειρο.

  Η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα έχει γίνει ένας από τους κύριους στόχους της γερμανικής οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, οι εταιρείες αισθάνονται επίσης αυξανόμενη πίεση να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το καθεστώς του Πεκίνου έχει αναγκάσει τη χώρα σε έναν ατέλειωτο lock down που φέρνει η πολιτική του covid zero, παραλύοντας την παραγωγή σε πολλά μέρη. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Ποια είναι η εναλλακτική λύση;

  Η Ομοσπονδιακής Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) θέλει τώρα να επικεντρωθεί περισσότερο στην Αφρική. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο θέσεων 40 σελίδων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η εν λόγω εργοδοτική ένωση.

  Σε αυτό, η ένωση υποστηρίζει μια νέα αρχή στη συνεργασία με τις χώρες της ηπείρου, ιδίως με εκείνες νότια της Σαχάρας, και δίνει 39 συγκεκριμένες συστάσεις για δράση, για τις γερμανικές εταιρείες, αλλά και για τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ. Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να εξαλείψουν τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την αύξηση του εμπορίου με τις αφρικανικές χώρες.

  "Η Αφρική αποκτά όλο και μεγαλύτερη οικονομική σημασία για τη Γερμανία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί περισσότερο και να μειωθούν οι εξαρτήσεις, ιδίως από την Κίνα", λέει ο Bόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του BDI. "Η Αφρική είναι πλέον απαραίτητη για τις γερμανικές εταιρείες - και όχι μόνο μια ήπειρος ευκαιριών".

  Μεγάλα λόγια, αλλά σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν πραγματικές πράξεις: Από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική η Γερμανοαφρικανική Επιχειρηματική Σύνοδος Κορυφής. Η BDI συμμετέχει στη διοργάνωση της συνόδου κορυφής μαζί με άλλες κορυφαίες ενώσεις και έχει πλέον συντάξει εγκαίρως το έγγραφο θέσης της.

  Η BDI βλέπει τρία κύρια πεδία δράσης σε αυτήν. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξουν τα αφρικανικά κράτη στην υλοποίηση της Παναφρικανικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA). 54 από τις 55 χώρες της ηπείρου ανήκουν επισήμως σε αυτήν, αλλά η εφαρμογή της είναι δυσχερής μέχρι στιγμής.

  Προμήθεια πρώτων υλών από την Αφρική

  Η Παγκόσμια Τράπεζα υποθέτει ότι αυτή η ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να αυξήσει το ενδοαφρικανικό εμπόριο κατά 81% και τις εξαγωγές συνολικά κατά 19%. Και μια λειτουργική ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα έκανε επίσης την ήπειρο πιο ελκυστική για τις γερμανικές επενδύσεις. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε μια αγορά με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και οικονομική παραγωγή περίπου 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - που θα ήταν συγκρίσιμη με την Ινδία.

  Ο δεύτερος τομέας στον οποίο στοχεύει η BDI είναι η συνεργασία στον τομέα της προμήθειας πρώτων υλών, ιδίως μετάλλων και πράσινου υδρογόνου. "Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των εταιρειών για τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε πρώτες ύλες και να επεκτείνει τις επενδυτικές εγγυήσεις και την κάλυψη Hermes", λέει ο Νίντερμαρκ.


  Πρώτες ύλες όπως το κοβάλτιο, το λίθιο ή τα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου είναι σημαντικές για την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση και τη βιομηχανία 4.0, και οι αφρικανικές χώρες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες αυτών των πόρων. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας win-win κατάστασης, λέει η BDI: βιώσιμη εξόρυξη και περαιτέρω επεξεργασία των πρώτων υλών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ασφάλεια εφοδιασμού για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

  Η BDI βλέπει έναν τρίτο σημαντικό τομέα συνεργασίας στη χρήση των νέων τεχνολογιών. "Το Διαδίκτυο από το διάστημα μπορεί να συνδέσει απομακρυσμένες περιοχές ταχύτερα και καλύτερα και επιτρέπει μεγαλύτερη συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας", αναφέρει ως παράδειγμα ο Niedermark. "Η Γερμανία θα πρέπει να πιέσει τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιαζόμενος δορυφόρος της ΕΕ θα καλύπτει και την αφρικανική ήπειρο".

  Επειδή η ψηφιοποίηση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικονομική πρόοδο στην Αφρική. Μεταξύ άλλων, τα δορυφορικά δεδομένα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γεωργική παραγωγή, ενώ περιβαλλοντικές καταστροφές όπως οι δασικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν ταχύτερα. Οι ψηφιακές λύσεις θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.


  Το τελευταίο, εν τω μεταξύ, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές εταιρείες στην Αφρική. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η BDI μεταξύ των μελών της, τα οποία ανέφεραν τη διαφθορά στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με την έρευνα, άλλοι σημαντικοί προβληματικοί τομείς είναι η πολιτική αστάθεια, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

  Για την Παγκόσμια Τράπεζα, επίσης, ένας λειτουργικός κρατικός μηχανισμός αποτελεί βασική πρόκληση για τις χώρες αυτές - και ταυτόχρονα την κρίσιμη προϋπόθεση για την οικονομική πρόοδο. "Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βελτιώσεις στα συστήματα διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων - πιο συγκεκριμένα, στους θεσμούς και τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διάθεση και την υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων - αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη", γράφει σε πρόσφατη ανάλυση του οικονομικού δυναμικού της ηπείρου.


  Πολλές αφρικανικές χώρες εξαρτώνται από το εμπόριο της Κίνας


  Πάνω απ' όλα, όμως, οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πεπεισμένοι ότι η διαφοροποίηση των εμπορικών δομών μπορεί επίσης να βοηθήσει την Αφρική, αφού πολλές χώρες εκεί εξαρτώνται επίσης πολύ μονόπλευρα από το εμπόριο με την Κίνα. Η διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταφορά γνώσεων.

  "Φέρνει επίσης τους εξαγωγείς σε επαφή με ένα ευρύτερο φάσμα δυνητικών αγοραστών με διαφορετικές καταναλωτικές προτιμήσεις, νομικά πλαίσια και επιχειρηματικές πρακτικές".

  Αυτό θα καθιστούσε το αυξημένο εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Αφρικής μια κατάσταση win-win - πολύ περισσότερο αν καταφέρει να ενισχύσει την Αφρικανική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Διότι τότε η Αφρική θα έχει ισχυρή φωνή και θα μπορούσε έτσι να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να ενεργεί επί ίσοις όροις στις εμπορικές σχέσεις. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Αφρική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ