Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 13:03

  Οι δέκα "χρησμοί" της Bundesbank για την ευρωπαϊκή οικονομία

  Οι δέκα "χρησμοί" της Bundesbank για την ευρωπαϊκή οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δέκα "σήματα" για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε χθες ο επικεφαλής της Bundesbank, μιλώντας στο 72ο workshop για τη νομισματική πολιτική στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

  Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής: 

  1. Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι σαφώς θολή, καθώς η βιομηχανία παραμένει μεν στέρεη, αλλά το κλίμα επιδεινώθηκε.

  2.  Η απώλεια αγοραστικής δύναμης στην ευρω-ζώνης επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οικοδομική δραστηριότητα εξασθενεί κάπως σε σχέση με το υψηλό επίπεδο.

  3. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν αισθητά πρόσφατα, αλλά αναμένεται να αυξηθούν το χειμώνα, αν και η έλλειψη φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο απίθανη.

  4. Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή, ενώ σημειώνονται αυξανόμενες ενδείξεις για υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.

  5. Αύξηση των ρυθμών πληθωρισμού παρατηρείται παγκοσμίως, ενώ η επιτάχυνση τους είχε σημειωθεί ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

  6. Η ενέργεια και τα τρόφιμα παραμένουν οι κύριοι παράγοντες του πληθωρισμού, αν και  οι αυξήσεις των τιμών γίνονται όλο και πιο ευρείας βάσης.

  7. Οι προβλέψεις δείχνουν μείωση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, καθώς σημειώνεται ακολουθία ανοδικών διορθώσεων, αν και καταδεικνύει υψηλή αβεβαιότητα. 

  8. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα αποδυναμωθούν, εάν η νομισματική πολιτική δεν δράσει αποφασιστικά.

  9. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια σε τρία στάδια κατά συνολικά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για τα επιτόκια και τη μείωση του ισολογισμού.

  10. O απλούστερος και πιο διαφανής τρόπος για τη μείωση του ισολογισμού θα ήταν να σταματήσει η αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν.

  "Εάν σταματήσουμε να αντικαθιστούμε τα ομόλογα που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο APP, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων θα μειωθεί αυτόματα, μήνα προς μήνα με τις αντίστοιχες λήξεις", τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank.


  "Οι αγορές θα αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά σε μια παθητική σταδιακή κατάργηση από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και μετά. Είναι επαρκώς ανθεκτική και οι μηνιαίες λήξεις στο εγγύς μέλλον είναι πολύ χαμηλότερες από τους προηγούμενους μηνιαίους όγκους αγορών. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες δικλείδες ασφαλείας", τόνισε.

  Τέλος, ο Νάγκελ επίσήμανε πως "αυτή η προσέγγιση συνάδει με την αύξηση του επιτοκίου πολιτικής στην καμπύλη αποδόσεων, ενώ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου (σ.σ. της ΕΚΤ) να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό- και τη μείωση της έλλειψης εξασφαλίσεων και της υπερβάλλουσας ρευστότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ