Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 11:47

  ΗΠΑ: Οι πιλότοι της Delta καταλήγουν σε 4ετή συμφωνία με την εταιρεία για αυξήσεις μισθών 31%

  ΗΠΑ: Οι πιλότοι της Delta καταλήγουν σε 4ετή συμφωνία με την εταιρεία για αυξήσεις μισθών 31%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πιλότοι της Delta Air Lines θα λάβουν αυξήσεις μισθών τουλάχιστον 31% κατά τη διάρκεια της τετραετούς διάρκειας μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τον αερομεταφορέα, αναφέρει το Bloomberg.


  Η προσωρινή συμφωνία - με 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική αυξημένη αξία - θα παρέχει επίσης μια εφάπαξ πληρωμή στους πιλότους, ανέφερε η Ένωση Πιλότων Αεροπορικών Γραμμών στα μέλη της σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Παρασκευή. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μετά από περισσότερα από τρία χρόνια συνομιλιών, πρέπει να εγκριθεί από την ηγεσία του συνδικάτου προτού τεθεί σε ψηφοφορία στους πιλότους. 

  Εάν εγκριθεί, οι όροι της συμφωνίας αναμένεται να θέσουν τα ελάχιστα πρότυπα για τις συμβάσεις που διαπραγματεύονται με τους πιλότους της American Airlines Group, της United Airlines Holdings και της Southwest Airlines. Οι συνομιλίες σε ολόκληρο τον κλάδο ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, καθώς τα συνδικάτα επιδιώκουν αυξήσεις στις αποζημιώσεις και πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, και οι πιλότοι έχουν συχνά διαδηλώσει έξω από αεροδρόμια και χώρους συνεδριάσεων των επενδυτών της εταιρείας.

  Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη συμβολή των πιλότων μας στην επιτυχία της Delta", ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ηλεκτρονικό μήνυμα. 

  Προβλέπει αύξηση των αποδοχών κατά 18% με ισχύ από την υπογραφή της τελικής σύμβασης, ακολουθούμενη από αύξηση 5% μετά από ένα έτος και στη συνέχεια 4% μετά από καθένα από τα επόμενα δύο έτη. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που διασφαλίζει ότι οι αμοιβές της Delta θα υπερβαίνουν αυτές που προβλέπονται σε οποιαδήποτε σύμβαση για τους πιλότους της American ή της United κατά τουλάχιστον 1% για τη διάρκειά της. 

  Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η πρώτη νέα σύμβαση πιλότων που εγκρίνεται σε μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία από πριν από την έναρξη της πανδημίας. Οι μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να υπερβούν το συνολικό ποσοστό του 31% λόγω συγκεκριμένων αυξήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμιστούν τα ποσοστά για τους πιλότους που πετούν ορισμένα αεροσκάφη της Airbus SE και της Boeing Co. Περισσότερο από το 25% της αξίας της συμφωνίας προέρχεται από αλλαγές "ποιότητας ζωής", όπως βελτιώσεις στον προγραμματισμό εργασίας. 

  Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια εφάπαξ πληρωμή μετά την επικύρωση ίση με το 4% των επιλέξιμων αποδοχών ενός πιλότου για το 2020, 4% για το 2021 και 14% για το 2022.

  Οι ηγέτες του συνδικάτου της American απέρριψαν τον περασμένο μήνα μια προτεινόμενη σύμβαση που θα αύξανε τον μισθό κατά 19% σε διάστημα δύο ετών και οι πιλότοι της United καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία μια νέα εργασιακή συμφωνία, λέγοντας ότι υπολείπεται της "κορυφαίας σύμβασης στον κλάδο" που τους αξίζει. 

  Το εργατικό κόστος συναγωνίζεται με τα καύσιμα ως τα δύο μεγαλύτερα έξοδα των αεροπορικών εταιρειών και οι περισσότεροι αμερικανικοί αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερο λειτουργικό κόστος λόγω της πανδημίας. Οι πιλότοι θέλουν να αποζημιωθούν επειδή εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέταξαν υπερωρίες ρεκόρ όταν η ζήτηση επέστρεψε με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό. 

  Η υφιστάμενη σύμβαση των πιλότων της Delta τέθηκε σε ισχύ το 2016 και κατέστη επιλέξιμη για επικαιροποίηση στο τέλος του 2019. Οι συμβάσεις εργασίας των αεροπορικών εταιρειών δεν λήγουν, αλλά καθίστανται τροποποιήσιμες στο τέλος συγκεκριμένων περιόδων. Οι συνομιλίες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διαμεσολάβησης συμμετείχε στις συνομιλίες τον Ιανουάριο για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ