Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 14:58

  Η ΕΕ μετατρέπει σε έγκλημα την παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρωσίας, ευκολότερη η κατάσχεση γιοτ και βιλών

  Η ΕΕ μετατρέπει σε έγκλημα την παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρωσίας, ευκολότερη η κατάσχεση γιοτ και βιλών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει νέα νομοθεσία με την οποία θα διευκολύνεται η κατάσχεση γιοτ και βιλών Ρώσων ολιγαρχών και άλλων ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ η παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας καθίσταται ποινικό αδίκημα.

  Το προσχέδιο το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευρύνει τη λίστα των εγκλημάτων τα οποία επιτρέπουν στις αρχές να κινηθούν για το "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων για παραβίαση κυρώσεων. Οι κανόνες ανά χώρα της ΕΕ διαφέρουν ως προς τις προσπάθειες ελέγχου της ροής ρωσικού χρήματος από χώρα σε χώρα.

  "Σήμερα η Κομισιόν υιοθέτησε μια πρόταση να γίνουν οι παραβιάσεις των κυρώσεων ποινικό αδίκημα στο έδαφος ολόκληρης της ΕΕ", σημείωσε ο Christian Wigand, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

  Αναλόγως του αδικήματος, τα άτομα θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, ενώ οι εταιρείες θα υπόκεινται σε πρόστιμα τουλάχιστον 5% επί των εσόδων τους σε παγκόσμια κλίμακα.

  Το τρέχον καθεστώς επέτεπε απλώς το "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων, μην επιτρέποντας ωστόσο τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή την πώλησή τους. Η ΕΕ ψάχνει επίσης τρόπους τα έσοδα από τις πωλήσεις παγωμένων περιουσιακών στοιχείων να μεταφερθούν στην ανοικοδόμηση κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας.

  Οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 18,9 δισ. ευρώ τα οποία ανήκουν σε υποκείμενους σε κυρώσεις Ρώσους πολίτες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 

  Τα σχέδια της ΕΕ έχουν ήδη λάβει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι κυβερνήσεις των 27 έδωσαν ομόφωνη έγκριση στις 28 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία "σημαντικό εργαλείο ώστε κάθε προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις "να σταματήσει".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ