Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 14:28

  Σε αντίθεση με την απόφαση του OPEC η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου ενόψει των ευρωπαϊκών κυρώσεων

  Ρωσία: Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο, για πρώτη φορά το τελευταίο 7μηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, εκπληρώνοντας περίπου το μισό της περικοπής που είχε εξαγγείλει σε συντονισμό με τον OPEC+.

  Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε σημαντική πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη μείωση, η οποία αποδείχθηκε αναγκαία για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου έναντι της επιδεινούμενης ζήτησης στην Κίνα, αναφέρει το Bloomberg.

  Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου από το σύνολο της ομάδας των 23 χωρών μειώθηκαν μόλις κατά 361.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς οι μειώσεις στα περισσότερα μέλη αντισταθμίστηκαν από μια αύξηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Kpler Ltd. Ενώ οι εξαγωγές και η παραγωγή δεν συσχετίζονται απόλυτα, οι αποστολές μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την παραγωγή πετρελαίου μιας χώρας.

  "Οι Ρώσοι πετρελαιοπαραγωγοί έκαναν αυτό που αντιτίθεται στο βασικό αφήγημα, δηλαδή αύξησαν την παραγωγή", δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής της Kpler στη Βιέννη.

  Η Μόσχα αύξησε την παραγωγή πετρελαίου σε υψηλό οκτώ μηνών, στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, εν όψει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πωλήσεις αργού που τίθενται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, τα κράτη της G7 σταθμίζουν ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό, με τις λεπτομέρειες να βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

  O OPEC+ αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για τις αρχές του 2023. Ενώ η ρωσική αύξηση παραγωγής έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια της ομάδας να περιορίσει τις προμήθειες, η έναρξη των κυρώσεων σημαίνει ότι οι ροές από τη Μόσχα μπορεί σύντομα να υποχωρήσουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ