Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 10:06

  Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η μείωση των εξαγωγών τον Οκτώβριο

  Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η μείωση των εξαγωγών τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μείωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Οκτώβριο, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού, η μείωση της εξωτερικής ζήτησης και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

  Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, με ρυθμό διπλάσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

  Ωστόσο, οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντικά υψηλότερη μείωση, το ίδιο διάστημα, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να ενισχυθεί στα 6,9 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρή μείωση των εισαγωγών, μόλις κατά 0,4%.

  Εν τω μεταξύ, η ένωση των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK) της Γερμανίας δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι γερμανικές εξαγωγές ενδέχεται να μειωθούν κατά 2% το επόμενο έτος, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας, με σχεδόν τις μισές γερμανικές εταιρείες που πραγματοποιούν εξαγωγές να αναμένουν οικονομική ύφεση.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου Thyssenkrupp, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη του θα σημειώσουν "βουτιά" το επόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος επιδεινώνονται από την αναμενόμενη ύφεση στην Ευρώπη.

  Ωστόσο, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο το τρίτο τρίμηνο από ό,τι έδειχαν τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η επερχόμενη ύφεση δεν θα είναι τόσο έντονη όσο αρχικά αναμενόταν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ