Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 08:28

  Η ανθρωπιστική βοήθεια Ερντογάν στην Αφρική και η προσπάθεια αναγνώρισης του Ψευδοκράτους μέσω... Γκάμπιας

  Η ανθρωπιστική βοήθεια Ερντογάν στην Αφρική και η προσπάθεια αναγνώρισης του Ψευδοκράτους μέσω... Γκάμπιας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι γνωστή η στρατηγική της Τουρκίας σε δεκάδες χώρες του κόσμου, μέσω της TİKA (Τουρκική Οργάνωση Συνεργασίας και Συντονισμού), μία πρακτική η οποία φαινομενικά δίνει αφειδώς "ανθρωπιστική βοήθεια" σε πληγέντες όλου του πλανήτη, όμως έχει αποδειχθεί ότι αργά η γρήγορα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του έρχεται να δρέψει τους καρπούς αυτών που έσπειρε.

  Ίσως αυτό, στην περίπτωση της Γκάμπιας να μεταφράζεται με αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η TİKA ανακαίνισε την κουζίνα του Κέντρου Εκπαίδευσης Μητέρων και Ενηλίκων στα Παιδικά Χωριά SOS στην Γκάμπια. Μιλώντας για το ανακαινισμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Εκπαίδευσης Μητέρων και Ενηλίκων, ο Συντονιστής της TİKA στο Banjul, Şule Bayar δήλωσε ότι η επαγγελματική κατάρτιση είναι μια εναλλακτική για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση που προσφέρει ευκαιρίες όχι μόνο για εκπαίδευση και καριέρα αλλά και για προσωπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας.

  Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Γκάμπια, Μπαντάρα Τζουφ, επισκεπτόταν το ψευδοκράτος,  μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και δήλωνε  ότι είναι μια ένδειξη πως η νέα πολιτική που προωθεί σε πλήρη αρμονία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία για την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού "λαού", αρχίζει να γίνεται αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα.

  "Πριν από αυτή την επίσκεψη, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες μετά την Πρωτοχρονιά, οι τεχνικές μας αντιπροσωπείες και τα αρμόδια υπουργεία θα συνάψουν μνημόνιο κατανόησης πραγματοποιώντας τις απαραίτητες προεργασίες για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε τομείς συνεργασίας" αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί ορόσημο την έκκληση Ερντογάν από τη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. "Εχει τελειώσει η περίοδος όπου το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού και της Κύπρου αφήνονταν μόνο στη συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς". Υπενθύμισε δε ότι αμέσως μετά την έκκληση του τούρκου προέδρου το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό "με το συνταγματικό του όνομα" στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το καθεστώς παρατηρητή.

  Το Trade Fair Gambia International είναι η κύρια εμπορική έκθεση για τις επιχειρήσεις στη Γκάμπια για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κοινό και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο, πρότζεκτ το οποίο προωθείται και υποστηρίζεται από την TİKA. Πέραν αυτών, προ ολίγων εβδομάδων η TİKA κατασκεύασε μια μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στο Νοσοκομείο Ndemban στο Bakau της Γκάμπια.

  Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν, η Τουρκία θεωρείται μεγάλος παίκτης στην Αφρική. Η κυβέρνηση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται ως "στρατηγικός εταίρος" της Αφρικανικής Ένωσης και μέλος της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Οι εμπορικές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες αυξήθηκαν από 3 δισ. δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε περισσότερα από 26 δισ. δολάρια το 2019. Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύχθηκαν πολλά τουρκο-αφρικανικά φόρουμ. Το πιο πρόσφατο έλαβε χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 8-9 Νοεμβρίου του 2020. Επίσης, τα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι της Τουρκίας, Tüsiad, Müsiad, και το Deik δραστηριοποιούνται στην ήπειρο και διατηρούν στενές σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Υποστηρίζονται από την TIKA, την τουρκική αναπτυξιακή υπηρεσία, η οποία έχει 22 γραφεία στην Αφρική και χρηματοδοτεί έργα στον τομέα των κατασκευών, της γεωργίας και της υγείας.

  Πέραν αυτών, η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια διείσδυσης και εδραίωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε θύματα πολέμου στη μουσουλμανική κοινότητα. Μεγάλο μέρος προήλθε από τρεις κρατικούς οργανισμούς: τον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και, φυσικά, το διαβόητο Diyanet, το ίδρυμα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, που απλώνει τα πλοκάμια του όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι. Η TIKA έφτασε σε 5.855 οικογένειες που εκτοπίστηκαν και τώρα ζουν στο γειτονικό Καμερούν, παρέχοντάς τους 50 τόνους βασικών τροφίμων. Στα παιδιά έδωσε δώρα στολισμένα με την κόκκινη σημαία και τη λευκή ημισέληνο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος βοηθούσε την επανένωση μουσουλμανικών οικογενειών διχασμένων από τη σύγκρουση.

  Σοβαρό παράδειγμα αποτελεί η Σομαλία, για την κατανόηση της δράσης του Ερντογάν, καθώς η χώρα από τη μία έχει μετατραπεί σε αφρικανικό προτεκτοράτο της Τουρκίας, ενώ από την άλλη, χωρίς καμία προσπάθεια να κρυφτούν, οι Τούρκοι της πρεσβείας στο Μογκαντίσου εκπαιδεύουν τον στρατό της χώρας εξ ονόματος της Τουρκίας, σε σημείο που η γλώσσα ομιλίας να είναι τα τουρκικά και οι στρατιωτικοί ύμνοι να είναι στην τουρκική γλώσσα.

  Προ ενός έτους μια τουρκική εταιρεία εξοπλισμών συνήψε νέο συμβόλαιο για την παροχή 118 τεθωρακισμένων οχημάτων στην Κένυα, επεκτείνοντας το αποτύπωμα της Τουρκίας στην Αφρική. Η Τουρκία έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίος αναδυόμενος αναπτυξιακός εταίρος στην Κένυα. Ο Τουρκικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) έχει αναπτύξει διάφορα έργα, ιδίως στους τομείς της υγείας, των τροφίμων, της γεωργίας, των ζώων και της εκπαίδευσης, γράφει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

  Με παρουσία στην Υεμένη και το Τζιμπουτί, έλεγχο της Σομαλίας, παρουσία και δραστηριότητα σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Νιγηρία, Σουδάν και Νότιο Σουδάν, η Τουρκία δημιουργεί έναν άξονα επιρροής από τα νότια της αραβικής χερσονήσου μέχρι τα δυτικά της Αφρικής κάτω από τη ζώνη του Σαχέλ. Και φυσικά αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται επειδή το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή γενικότερα το τουρκικό κράτος έχει ανθρωπιστικές ανησυχίες.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ