Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 13:30

  Χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πλαφόν, η ΕΕ ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

  Ρωσικο πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επικείμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να προκαλέσουν "πραγματική αναστάτωση" στις ενεργειακές αγορές, εάν τα ευρωπαϊκά κράτη αποτύχουν να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές, προειδοποιούν αναλυτές.

  Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να απαγορεύσουν την αγορά αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου. Πρακτικά, η ΕΕ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να μειώσουν δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να "χτυπήσει" το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

  Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι μια πλήρης απαγόρευση θα εκτόξευε τις τιμές του αργού στα ύψη οδήγησαν την G7 να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει ένα ανώτατο όριο στο ποσό που θα πληρώνεται για το ρωσικό πετρέλαιο.

  Μια ολοκληρωτική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών θα μπορούσε να είναι "πραγματικά αποδιοργανωτική" για τις αγορές, σύμφωνα με τον Χένινγκ Γκλόισταν, διευθυντή ενέργειας, κλίματος και πόρων στην εταιρεία συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group.

  Το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου είναι "ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ" για να συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο, δήλωσε ο Gloystein στο CNBC.

  Ένα πλαφόν θα επέτρεπε στα κράτη της G7 να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο χωρίς να αυξηθούν οι τιμές του αργού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και αρκετές ημέρες σχετικά με το σωστό επίπεδο για το ανώτατο όριο των τιμών.

  Το σωστό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου

  Μια πρόταση που συζητήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρότεινε ένα όριο στα 62 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ υψηλό για να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας. Τα κράτη αυτά πίεζαν περισσότερο από όλα τα ευρωπαϊκά για την ανάληψη δράσης κατά του Κρεμλίνου για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία.

  Ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο CNBC ότι ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου ήταν "ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα".

  "Αν θέλετε αποτελεσματικές κυρώσεις που να πλήττουν πραγματικά το ρωσικό καθεστώς, τότε χρειαζόμαστε αυτόν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου πετρελαίου. Ελπίζω λοιπόν να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Ρομπ Γιέτεν.

  Την Τετάρτη, το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματευόταν περίπου στα 66 δολάρια το βαρέλι. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ένα ανώτατο όριο τιμών είναι αντιανταγωνιστικό μέτρο και ότι δεν θα πουλήσουν το πετρέλαιό τους σε χώρες που το εφαρμόζουν.

  Ελπίζουν ότι άλλοι μεγάλοι αγοραστές -όπως η Ινδία και η Κίνα- δεν θα συμφωνήσουν με το όριο και έτσι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

  Κίνα και Ινδία

  Οι χώρες της G7 συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες. Τότε, η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωνε στο CNBC ότι ήλπιζε ότι η Κίνα και η Ινδία θα υποστήριζαν επίσης το ανώτατο όριο τιμών.

  Και τα δύο κράτη αύξησαν τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επωφελούμενα από τις μειωμένες τιμές. Η συμμετοχή τους θεωρείται απαραίτητη για να λειτουργήσουν οι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.

  "Η Κίνα και η Ινδία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου", δήλωσε στο CNBC ο Τζέικομπ Κίρκεργκααρντ, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute For International Economics.

  "Δεν θα δεσμευτούν, ωστόσο, για πολιτικούς λόγους, καθώς το ανώτατο όριο είναι μια πολιτική που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και [για] εμπορικούς λόγους, καθώς ήδη παίρνουν πολύ φθηνό πετρέλαιο από τη Ρωσία, οπότε γιατί να το θέσουν σε κίνδυνο; Η σκέψη ότι θα προσχωρήσουν εθελοντικά ήταν πάντα αφελής, καθώς η Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντική γι' αυτούς".

  Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Χαρντίπ Σινγκ δήλωνε στο CNBC τον Σεπτέμβριο ότι έχει "ηθικό καθήκον" απέναντι στους καταναλωτές της χώρας του. "Θα αγοράσουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία, θα αγοράσουμε από οπουδήποτε", πρόσθεσε.

  Ως εκ τούτου, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο των περιορισμών στη Ρωσία.

  "Οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήρθαν πολύ αργά και είναι πολύ άτολμες", δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

  "Πρόκειται απλώς για τη συνέχιση μιας ατυχούς σειράς άτολμων αποφάσεων. Όσο περισσότερο και αργότερα έρχονται οι κυρώσεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Ρωσία να τις παρακάμψει".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ