Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 12:48

  Η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό μετά από μια εβδομάδα εκτεταμένων διαδηλώσεων

  26514472
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τη χαλάρωση των πρωτοκόλλων για την καραντίνα όσον αφορά τον COVID-19 και τη μείωση των μαζικών δειγματοληψιών, δήλωσαν πηγές στο Reuters, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά την οργή για τους αυστηρότερους περιορισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

  Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι αλλαγές έρχονται την ώρα που ορισμένες πόλεις έχουν άρει τα μέτρα lockdown τις τελευταίες ημέρες.

  Οι υγειονομικές αρχές που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση στις περιοχές τους δεν έκαναν αναφορά στις διαμαρτυρίες -τη μεγαλύτερη επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα εδώ και χρόνια-, η οποία κυμάνθηκε από ολονυκτίες με κεριά στο Πεκίνο έως συγκρούσεις με την αστυνομία στην Γκουανγκζού.

  Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνουν τη μείωση των μαζικών δειγματοληψιών, καθώς και κινήσεις που θα επιτρέπουν στα θετικά κρούσματα και τις στενές επαφές να απομονώνονται στο σπίτι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσαν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

  Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες στην Γκουανγκζού την Τρίτη, οι αρχές σε τουλάχιστον επτά συνοικίες του εκτεταμένου μεταποιητικού κέντρου, δήλωσαν ότι αίρουν τα προσωρινά lockdown. Μια περιοχή δήλωσε ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία σχολείων, εστιατορίων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων. Πόλεις όπως η Τσονγκτσίνγκ και η Ζενγκζού ανακοίνωσαν επίσης άρση μέτρων.

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, ο οποίος επιβλέπει τη διαχείριση της ασθένειας, δήλωσε ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένεια εξασθενεί, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

  Ο Σουν προέτρεψε επίσης την περαιτέρω "βελτιστοποίηση" πρακτικών δειγματοληψιών, θεραπείας και καραντίνας.

  Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο ότι η Κίνα, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τις λοιμώξεις, θα μπορούσε να επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της κάποια στιγμή το επόμενο έτος, μόλις επιτύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των διστακτικών ηλικιωμένων.

  Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για εκτεταμένες ασθένειες και θανάτους εάν το COVID αφεθεί ελεύθερο πριν αυξηθεί ο εμβολιασμός.

  Οι κινεζικές μετοχές και οι αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά μετά τις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν με την ελπίδα ότι η δημόσια πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση από τις αρχές.

  Περισσότερα κρούσματα COVID θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι βλέπει περιθώριο για μια ασφαλή αναβαθμολόγηση των πολιτικών που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2023.

  Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Κίνας έχουν αποδυναμώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα φέτος και έχουν διαχυθεί σε άλλες χώρες μέσω των διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  Ενώ η αλλαγή του τόνου όσον αφορά τη διαχείριση του κορονοϊού φαίνεται να αποτελεί απάντηση στη δυσαρέσκεια του κοινού για τα αυστηρά μέτρα, οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν για ανάκριση όσους ήταν παρόντες στις διαδηλώσεις.

  Το China Dissent Monitor, το οποίο διαχειρίζεται το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Freedom House, εκτιμά ότι από το Σάββατο έως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ