Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 10:31

  Η ισπανική μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται για πέμπτο μήνα

  192157672_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ισπανία συρρικνώθηκε ξανά τον Νοέμβριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων για το μέλλον.

  Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 45,7 τον Νοέμβριο από 44,7 τον Οκτώβριο - το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020, όταν οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 οδήγησαν σε μια πρωτοφανή οικονομική συρρίκνωση - και ακόμα πολύ κάτω από το όριο 50,0 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από συστολή.

  "Με φόντο τον αυξημένο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η ισπανική μεταποιητική οικονομία συνέχισε να υποφέρει ενόψει της απότομης πτώσης των επιπέδων παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Νοέμβριο", δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Paul Smith.

  Το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό, ανέφερε η S&P Global, καθώς οι διευθυντές επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν ανέφεραν υψηλή οικονομική αβεβαιότητα, αστάθεια της αγοράς και έλλειψη νέων παραγγελιών.

  Ωστόσο, ο Smith πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός του κόστους είναι χαμηλότερος, παρέχοντας ελπίδες ότι μια ύφεση στον τομέα θα μπορούσε να είναι συντομότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

  Παρά ταύτα ο κλάδος έχασε θέσεις εργασίας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει άσχημα νέα για την κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι η Ισπανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση που απειλεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες χάρη στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας της.

  Ο πληθωρισμός στο δεκάμηνο αυξήθηκαε 6,8% - ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Ιανουάριο. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ