Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 09:38

  Τουρκάλα ψευτογιατρός βγαλμένη από ταινία του Ντι Κάπριο προσποιούνταν την ασκούμενη σε νοσοκομείο

  Τουρκάλα ψευτογιατρός βγαλμένη από ταινία του Ντι Κάπριο προσποιούνταν την ασκούμενη σε νοσοκομείο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απατεώνες που πωλούν από απολυτήρια γυμνασίου έως πτυχία μέσω WhatsApp ενδέχεται να απαιτήσουν αμοιβές έως και 100.000 τουρκικές λίρες (5.370 δολάρια).

  Τα πλαστά διπλώματα έχουν έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης στην Τουρκία, μετά τη δημοσιοποίησης της υπόθεσης της Αϊσέ Οζκιράζ, η οποία για να μην πει στους γονείς της ότι δεν πέρασε στην ιατρική έφτασε σε σημείο, μετά από διαδοχικά βήματα να "διοριστεί" στο παιδοχειρουργικό τμήμα νοσοκομείου στη Ραιδεστό, σε μία υπόθεση κανονική αντιγραφή γνωστής ταινίας με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

  Η Αϊσέ, δεν πέρασε στην ιατρική και για να μην πει στους γονείς της το άσχημο νέο, πλαστογράφησε ένα πτυχίο και τους το έδειξε. Και στη συνέχεια έφυγε από το σπίτι και πήγε στη Ραιδεστό υποκρινόμενη τη φοιτήτρια. Κάνοντας το ένα βήμα μετά το άλλο, μπήκε στη φοιτητική εστία και συστηνόταν σε όλους ως φοιτήτρια, "γράφτηκε" στην ιατρική και περνούσε τα μαθήματα χωρίς φυσικά να παρακολουθεί, μπήκε στο νοσοκομείο και συστηνόταν ως ασκούμενη γιατρός και έφτασε μέχρι του σημείου να ζητήσει δουλειά στο παιδιατρικό τμήμα, προτού την ανακαλύψουν.

  Σε όλα αυτά της τα βήματα χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα, πλαστογραφούσε βαθμούς μαθημάτων, διπλώματα και άλλα.

  Οι απατεώνες που πωλούν πλαστά διπλώματα μέσω WhatsApp χρεώνουν διαφορετικές τιμές. Η αμοιβή για το πτυχίο της Νομικής Σχολής είναι 100.000 λίρες, ενώ ένα πτυχίο Business School πωλείται για 10.000 λίρες.

  Απατεώνες, εκτός από το πανεπιστημιακά διπλώματα φτιάχνουν και απολυτήρια λυκείου και μεταπτυχιακά. Το απολυτήριο λυκείου πωλείται προς 8.000 λίρες, ενώ κάποιος που θέλει να αποκτήσει πλαστό μεταπτυχιακό πρέπει να πληρώσει 20.000 λίρες.

  Οι απατεώνες που πωλούν διπλώματα σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο εγγυώνται επίσης ότι τα διπλώματα ανήκουν σε κρατικά πανεπιστήμια και ότι, εάν αγοραστούν, οι πελάτες μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως πτυχιούχοι στα επίσημα αρχεία. Οι απατεώνες πλαστών διπλωμάτων διαβεβαιώνουν επίσης τους πελάτες τους ότι μπορούν να λάβουν μέρος στις επίσημες εξετάσεις δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες απαιτούν αποφοίτηση.

  "Μιλώντας για τη νομική πλευρά της προετοιμασίας και πώλησης πλαστών διπλωμάτων, η ποινή που ορίζει ο νόμος είναι φυλάκιση από δύο έως πέντε χρόνια", δήλωσε ο Αχμέτ Τσομπάνογλου, δικηγόρος.

  Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι της ψευτογιατρού, βρέθηκαν πλαστά διπλώματα και μια πλακέτα που έδειχνε ότι η Οζκιράζ αποφοίτησε από ιατρική σχολή.

  Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Οζκιράζ έστειλε στον εαυτό της ένα λουλούδι με την επιγραφή "Çapa's pride" [το καμάρι της Ιατρικής] στα γενέθλιά της προκειμένου να αυξήσει την αξιοπιστία της μυθοπλασίας της.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ