Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 08:53

  Μπέρμποκ σε Τσαβούσογλου: Μη συνεχίσετε τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων

  26473499
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εντάχθηκε στο γκρουπ των εκπροσώπων χωρών, οι οποίοι καλούν και προειδοποιούν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε μία νέα εισβολή στο έδαφος της Συρίας, όπως έχει εξαγγείλει τόσες φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ.

  Την αρχή είχε κάνει η Ρωσία, η οποία προειδοποίησε τους Κούρδους να προετοιμαστούν, καθώς δεν θα μπορούσε να σταματήσει την Τουρκία, χωρίς να της δώσει ένα "δυνατό" αντάλλαγμα, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

  Ακολούθησε το Ιράν, το οποίο τόνισε ότι μία εισβολή δεν θα λύσει κάτι.

  Στη συνέχεια η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

  Η Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην λάβει μέτρα για περαιτέρω κλιμάκωση. Η Μπέρμποκ είπε ότι κάλεσε την Τουρκία να μην επεκτείνει τις επιθέσεις της στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την Τετάρτη.

  "Βασικός μας στόχος είναι η προστασία των αμάχων. Και εδώ, ισχύει το διεθνές δίκαιο – συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά της τρομοκρατίας", είπε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε "επειγόντως" να "απέχει από κάθε μέτρο που θα προωθούσε περαιτέρω μια σπείρα κλιμάκωσης".

  Εν τω μεταξύ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία αναμένει υποστήριξη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Δεν μπορείτε να απεικονίσετε τους τρομοκράτες ως θύματα", είπε, αναφερόμενος σε κουρδικές ενώσεις όπως το PKK, τους οποίους η Άγκυρα ταξινομεί ως τρομοκράτες.

  Ο Ερντογάν είχε απειλήσει πρόσφατα ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Συρία, αφότου η Άγκυρα άρχισε ήδη να στοχεύει κουρδικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ μέσω αεροπορικών επιδρομών στις 20 Νοεμβρίου μετά από επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε το PKK.

  Η σκληρή κριτική της Μπέρμποκ έρχεται επίσης μπροστά στη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αντάλλαγμα για την έγκρισή της, η Άγκυρα ζήτησε από τις δύο χώρες να εντείνουν τις ενέργειες εναντίον οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

  Ωστόσο, η πρόοδος που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής οι δύο χώρες σε αυτό το θέμα "δεν είναι αρκετή", είπε ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ