Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 10:08

  Η τουρκική οικονομία "κατέβασε ταχύτητα": Ανάπτυξη 3,9% το γ' τρίμηνο, πολύ κάτω από τις προβλέψεις

  Η τουρκική οικονομία "κατέβασε ταχύτητα": Ανάπτυξη 3,9% το γ' τρίμηνο, πολύ κάτω από τις προβλέψεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:39

  Η οικονομία της Τουρκίας τα πήγε χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό, από τη συρρίκνωση που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, την ώρα που οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συρρικνώθηκαν. 

  Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 3,9% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, όντας μεν μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων εντός της G20, αλλά παράλληλα ήταν πολύ κάτω από τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Συνιστά επίσης μια απότομη επιβράδυνση από τους προηγούμενους τρεις μήνες, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,7%.

  Ενώ η απώλεια της δυναμικής το περασμένο τρίμηνο εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα των διαδοχικών μειώσεων-σοκ των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (TCMB) από τον Αύγουστο, η ανορθόδοξη προσέγγιση τροφοδοτεί επίσης τον πληθωρισμό που πλήττει όλο και περισσότερο την οικονομία. Προσαρμοσμένο σε εργάσιμες ημέρες και εποχιακές διακυμάνσεις, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

  Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος, έχει υποστηρίξει ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και την απασχόληση σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και του νομίσματος. Ο πρόεδρος πίεσε την TCMB να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της σε μονοψήφια ποσοστά, έναν στόχο που πέτυχε σε συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ρίχνοντας το βασικό επιτόκιο στο 9%.

  Αλλά οι τέσσερις συνεχόμενες περικοπές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει ώθηση στην οικονομία των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αποδεικνύονται επίσης ολοένα πιο επιρρεπείς σε δυσκολίες που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού, στον απόηχο της πανδημίας, μία κατάσταση που έφερε την Τουρκία σε θέση να βλέπει την ανάπτυξή της να ξεπερνά το 6% κάθε τρίμηνο εδώ και δύο χρόνια.

  Οι αυστηροί έλεγχοι στον δανεισμό και ο υψηλότερος πληθωρισμός εντός της G-20, μετά την Αργεντινή, έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στην οικονομία.

  Μια βουτιά της λίρας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ετήσια αύξηση των τιμών προσεγγίζει το 86%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

  Βασικά στοιχεία

  - Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά 19,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος
  - Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, μέτρο των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, συρρικνώθηκε 1,3% ετησίως.
  - Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 12,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 12,2%.
  - Οι κρατικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ