Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 09:40

  Reuters: Πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες για κατάρτιση ενός προγράμματος επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία

  Reuters: Πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες για κατάρτιση ενός προγράμματος επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να καταρτιστεί άμεσα ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία του μπλοκ στη σκιά του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου.

  "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο... καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει γρήγορα μία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στον τομέα της άμυνας για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", αναφέρει το σχέδιο, το οποίο είδε το Reuters την Τετάρτη.

  Το έγγραφο είναι πιθανό να τροποποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

  Οι ηγέτες της ΕΕ θα πιέσουν επίσης την εκτελεστική επιτροπή του μπλοκ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό στρατιωτικών κενών και τον συντονισμό κοινών αμυντικών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε στρατιωτικό υλικό, τα οποία έχουν εξαντληθεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

  Η ΕΕ προτρέπει εδώ και καιρό τα κράτη-μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αγορά όπλων αντί να ανεβάζουν τις τιμές ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους ή συνάπτοντας κατά μόνας συμφωνίες με προμηθευτές εκτός μπλοκ.

  Τα κράτη-μέλη δεν ήταν πρόθυμα να υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρυθμός παράδοσης όπλων από τη Δύση στο Κίεβο έχουν καταστήσει το θέμα κατεπείγον.

  Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

  Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν επίσης την ταχύτερη υλοποίηση των έργων υποδομής που προορίζονται να διευκολύνουν την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το σχέδιο του εγγράφου.

  Η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο "Στρατιωτική Κινητικότητα" της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί επίσης στην απλούστευση και την τυποποίηση των διαδικασιών για το στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό κατά τη διέλευση των συνόρων οδικώς, σιδηροδρομικώς, δια θαλάσσης ή αεροπορικώς.

  Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι οι εγκαταλελειμμένες ή ελλειπείς υποδομές, καθώς και η γραφειοκρατία, εμποδίζουν την ταχεία μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού που θα ήταν ζωτικής σημασίας εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έπρεπε να στείλουν ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ