Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2022 15:31

  "Δεν υπάρχει η επιλογή της ήττας": Τρομάζει τους Ρώσους αναλυτές ο "απελπισμένος" Πούτιν

  Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κανείς στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε περισσότερο από μερικούς μήνες.

  Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ρωσικές δυνάμεις έρχονται εκ νέου αντιμέτωπες με τις συνθήκες που βίωσαν κατά την εισβολή στην αρχή του πολέμου, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο πόλεμο που μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη, με στρατιωτικές απώλειες και την πιθανότητα ήττας.

  Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, θα είναι καταστροφικό για τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, καθώς έχουν ποντάρει στην νίκη κατά της Ουκρανίας. Οι αναλυτές δήλωσε στο CNBC ότι η ανησυχία αυξάνεται στη Μόσχα σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου.

  "Από τον Σεπτέμβριο, βλέπω πολλές αλλαγές στη Ρωσία και πολλούς φόβους", δήλωσε στο CNBC η Τατιάνα Στανόβαγια, ερευνήτρια στο Carnegie Endowment for International Peace και ιδρύτρια και επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R.Politik.

  "Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου οι άνθρωποι αρχίζουν να εξετάζουν το χειρότερο σενάριο, ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν πώς η Ρωσία μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση χωρίς να καταστραφεί. Οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι, πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή", δήλωσε τη Δευτέρα.

  Ο Πούτιν έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά ταπεινωτικών ηττών στο πεδίο της μάχης για τη Ρωσία, πρώτα με την αποχώρηση από την περιοχή του Κιέβου, στη συνέχεια με την αποχώρηση από το Χάρκοβο και πρόσφατα με την αποχώρηση από ένα κομμάτι της Χερσώνας, μια περιοχή που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα ήταν "για πάντα" τμήμα της Ρωσίας μόλις έξι εβδομάδες πριν από την υποχώρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τελευταία απόσυρση επηρέασε το κλίμα ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Πούτιν.

  Αυτά τα γεγονότα στον πόλεμο συνοδεύτηκαν επίσης από μικρότερα αλλά σημαντικά συμβολικά πλήγματα για τη Ρωσία, όπως η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, οι επιθέσεις κατά του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα και η απόσυρση από το Φιδονήσι.

  Σχολιαστές φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο και στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν ασκήσει βαριά κριτική στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας για τις ήττες αυτές, ενώ οι περισσότεροι έχουν φροντίσει να μην επικρίνουν άμεσα τον Πούτιν, γεγονός που θα αποτελούσε μια επικίνδυνη ενέργεια σε μια χώρα όπου η κριτική στον πόλεμο (ή στην "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο) μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης.

  Ένας άλλος Ρώσος αναλυτής δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο απελπισμένος να μην χάσει στον πόλεμο.

  "Το γεγονός και μόνο ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, παρά τις προφανείς ήττες της τον Μάρτιο (όταν οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από το Κίεβο), δείχνει ότι ο Πούτιν θέλει απεγνωσμένα να μην χάσει. Το να χάσει δεν αποτελεί επιλογή για αυτόν", δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Ιλιά Ματβέεβ, πολιτικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός που παλαιότερα εργαζόταν στην Αγία Πετρούπολη. "Νομίζω ότι ήδη όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα λύσουν το πρόβλημα για τη Ρωσία. Δεν μπορούν απλά να σταματήσουν τις στρατιωτικές προόδους του ουκρανικού στρατού, είναι αδύνατο", πρόσθεσε.

  Ο Πούτιν είναι πιο "ευάλωτος" από ποτέ

  Ο Πούτιν θεωρείται ευρέως ότι δεν εκτίμησε σωστά τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά την έναρξη του πολέμου, και φαίνεται όλο και πιο ευάλωτος, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται και οι απώλειες αυξάνονται.

  Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πάνω από 88.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να επαληθευτεί δεδομένης της χαοτικής φύσης της καταγραφής των θανάτων. Από την πλευρά της, η Ρωσία σπάνια δημοσιεύει τη δική της εκδοχή για τους Ρώσους νεκρούς, αλλά ο αριθμός που δίνει είναι πολύ χαμηλότερος. Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

  "Από τη στιγμή που στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έχει γίνει πιο ευάλωτος από ποτέ", δήλωσε η Στανόβαγια. "Δεν υπάρχει σενάριο όπου μπορεί να κερδίσει. Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολιτικά καταδικασμένος", πρόσθεσε η ίδια. "Φυσικά, σε ένα φανταστικό σενάριο όπου ο (Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ) Ζελένσκι πει: "Εντάξει, πρέπει να συνθηκολογήσουμε, υπογράφουμε όλες τις απαιτήσεις της Ρωσίας", τότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει μια μικρή ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί", τόνισε. "Μπορούμε να περιμένουμε νέες αποτυχίες, νέες οπισθοχωρήσεις", είπε.

  "Ο Πούτιν δεν θα τα παρατήσει"

  Αν και ο πόλεμος σίγουρα δεν έχει εξελιχθεί όπως ήλπιζε η Μόσχα, πιστεύεται ότι οι στρατιωτικοί διοικητές του Πούτιν τον έκαναν να πιστέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μονάχα μερικές εβδομάδες και ότι η Ουκρανία θα έχανε εύκολα.

  Πολλά χωριά και πόλεις έχουν βομβαρδιστεί ανελέητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι και να καταστραφούν μη στρατιωτικές υποδομές, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

  Για όσους έμειναν, η πρόσφατη ρωσική στρατηγική με τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη την Ουκρανία, έχει δημιουργήσει εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, με τις διακοπές ρεύματος να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, την ώρα που η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα.

  Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 16.000 πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, με το 97% αυτών των επιθέσεων να στοχεύει μη στρατιωτικούς στόχους.

  Η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι στοχεύει σκόπιμα ενεργειακές υποδομές, αλλά έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Ωστόσο, αυτού του είδους τα κτίρια έχουν χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους και drones πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.

  Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές διερωτώνται τι θα συμβεί στην Ουκρανία.

  Ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από οποιονδήποτε πόλεμο φθοράς, τονίζουν οι αναλυτές.

  "Ο Πούτιν δεν θα τα παρατήσει. Δεν θα εγκαταλείψει τους αρχικούς του στόχους σε αυτόν τον πόλεμο. Πιστεύει και θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί μια μέρα, οπότε δεν θα κάνει βήμα πίσω", δήλωσε η Στανόβαγια, προσθέτοντας ότι αυτό αφήνει μόνο δύο σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.

  "Το πρώτο σενάριο είναι να αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και το δεύτερο είναι να αλλάξει το καθεστώς στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αύριο, μπορεί να πάρει ίσως ένα ή δύο χρόνια", τόνισε και πρόσθεσε: "Αν η Ρωσία αλλάξει καθεστώς, θα αναθεωρήσει και θα επανεξετάσει τους στόχους της στην Ουκρανία".

  Στο καλύτερο σενάριο για το καθεστώς Πούτιν, η Στανόβαγια ανέφερε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση "να εξασφαλίσει τουλάχιστον κάποια λίγα κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία". Στο χειρότερο σενάριο, σημείωσε, "θα πρέπει να υποχωρήσει εντελώς και να βιώσει όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται για το ρωσικό κράτος και τη ρωσική οικονομία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ