Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2022 13:46

  Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ύφεση παρόμοια αυτής του 1969-1970 το 2023, προειδοποιεί η S&P Global

  Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ύφεση παρόμοια αυτής του 1969-1970 το 2023, προειδοποιεί η S&P Global
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για ύφεση το επόμενο έτος, προειδοποιεί η οικονομολόγος της S&P Global, Beth Ann Bovino, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

  Όπως και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, εντός και εκτός της Wall Street, η S&P Global θεωρεί ότι "περιορίζονται” οι πιθανότητες να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση, σημειώνει το CNBC, καθώς η Federal Reserve εμμένει στη στρατηγική της αύξησης των επιτοκίων για τη χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων.

  Ο στόχος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι απλός: η εξάλειψη του πληθωρισμού, που όπως δείχνουν και οι μετρήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται γύρω στο 8% για αρκετούς διαδοχικούς μήνες φέτος. Η Fed θεωρεί ότι για μια υγιή οικονομία ο πληθωρισμός πρέπει να κινείται στο επίπεδο του 2%.

  Η αύξηση των επιτοκίων είναι ένας από τους τρόπους που έχει στη διάθεσή της η Fed για να αποθερμάνει την οικονομία, καθιστώντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες ακριβότερα. Αυτή η στρατηγική προκαλεί "πόνο” -και ενέχει τον κίνδυνο ύφεσης- στους καταναλωτές και τους επενδυτές που είχαν στη διάθεσή τους περισσότερο από μια δεκαετία φθηνού χρήματος για την αγορά κατοικιών και περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα.

  "Αν και το οικονομικό momentum προστάτευσε την οικονομία των ΗΠΑ φέτος, αυτό που έρχεται το 2023 είναι μεγαλύτερη ανησυχία", γράφει στην έκθεσή της η οικονομολόγος της S&P Global Ratings.

  Σε αυτό συμβάλλουν και οι παγκόσμιες εντάσεις. "Με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζεται, τις εντάσεις στην Ταϊβάν να κλιμακώνονται και την επιβράδυνση της Κίνας να επιδεινώνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να παρασύρεται προς την ύφεση", συνεχίζει η Bovino.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει η Bovino, οι προβλέψεις για μια ύφεση ανάλογη με αυτήν του 1969-1970 ίσως έχουν και μια θετική χροιά. Πυροδοτημένη επίσης από μια πληθωριστική κρίση, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1969 και διήρκεσε 11 μήνες, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ