Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2022 11:27

  EDF: Έλαβε νέα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ

  Εθνικοποιείται πλήρως η γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη λήψη νέων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που λήγουν σε τρία χρόνια, προχώρησε ο ήδη βεβαρυμένος με υψηλό χρέος ενεργειακός όμιλος EDF. Η κίνηση παρέχει στον γαλλικό κολοσσό οικονομική ανάσα, καθώς η μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικών σταθμών επιβαρύνει τα οικονομικά του μεγέθη.

  "Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την οικονομική ευελιξία του ομίλου για τα επόμενα χρόνια", ανέφερε η EDF σε σχετική ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τα δάνεια συνήφθησαν με μια ομάδα έξι τραπεζών και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο του 2022.

  Ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι αναμένει πλήγμα ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ στα κέρδη του τρέχοντος έτους λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας - ήταν η έκτη προειδοποίηση της εταιρείας όσον αφορά τα κέρδη της φετινής χρήσης.

  Η EDF, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία κρατικοποίησης από τη γαλλική κυβέρνηση, μείωσε ξανά τον στόχο της παραγωγής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς για το 2022 στις 3 Νοεμβρίου. Η εταιρεία απέδωσε τη μείωση στις καθυστερήσεις συντήρησης των σταθμών, λόγω απεργιών των εργαζομένων και παρατεταμένων διακοπών συντήρησης τεσσάρων αντιδραστήρων που επηρεάστηκαν από διαβρώσεις.

  Τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου έχουν επίσης επιβαρυνθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει την εταιρεία να πουλήσει αυξημένη ποσότητα πυρηνικής ενέργειας σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

  Η εταιρεία θα είναι επίσης αυτή που θα συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη στον νέο, έκτακτο φόρο στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται να επιβαρυνθεί με 5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ