Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 17:28

  Λαγκάρντ: Τα επιτόκια βασικό μας εργαλείο - Θα αυξηθούν όσο χρειαστεί για να πέσει ο πληθωρισμός

  Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, επανέλαβε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

  Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας υπογράμμισε εκ νέου ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ και τόνισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει επιλέγει τις κινήσεις της συνεδρίαση με τη συνεδρίαση και βάσει των εκάστοτε νέων δεδομένων.

  Όπως σημείωσε δε, "το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα".

  Ειδικότερα, στα βασικά σημεία της ομιλίας της, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι το χάσμα του πραγματικού πληθωρισμού που βιώνουν επί του παρόντος οι κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο και το υψηλότερο εισόδημα βρίσκεται στο μακράν υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη.

  Επιπλέον, με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή.

  Η υψηλή αβεβαιότητα, οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αποδυναμώνεται για το υπόλοιπο του 2022 και τις αρχές του επόμενου έτους, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

  Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

  Όπως εξήγησε, τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τα πόσα που  ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν τα άτομα και οι επιχειρήσεις. Κάτι που με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, με την κ. Λαγκάρντ να επισημαίνει πάντως ότι οι προσαρμογές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.

  Σύμφωνα με την ίδια, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν παράλληλα άμεση επίδραση στις μελλοντικές προσδοκίες ατόμων και επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό, παρέχοντας προστασία από δευτερογενείς επιπτώσεις.

  Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγκίστρωση των προσδοκίων για τον πληθωρισμό, οι οποίες στη συνέχεια εδραιώνονται στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τον καθορισμό των τιμών.

  Κάτι που θα οδηγούσε σε ανοδικό σπιράλ μισθών - τιμών, το οποίο όχι μόνο θα  αναδεικνύονταν αυτοκαταστροφικό στη στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων, αλλά θα παρεμπόδιζε και την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας στο σύνολό της.

  Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα συζητήσει και τη μείωση του ισολογισμού της, τονίζοντας ότι "είναι σκόπιμο να ομαλοποιηθεί με ισορροπημένο και προβλέψιμο τρόπο στην πάροδο του χρόνου".

  Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις "που δεν θα αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις".

  Όπως είπε, η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι "στοχευμένη, έτσι ώστε το μέγεθος του δημοσιονομικού αντίκτυπου να είναι περιορισμένο και να ωφελεί όσους το χρειάζονται περισσότερο. Προσαρμοσμένη, ώστε να μην αποδυναμώνει τα κίνητρα για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας. Και προσωρινή, ώστε να μην διατηρείται περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο".

  Τέλος, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν παράλληλα δημοσιονομικές πολιτικές που να δείχνουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ