Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 08:49

  Bloomberg: Ο Πάουελ αναμένεται να δώσει σήμα για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων

  Bloomberg: Ο Πάουελ αναμένεται να δώσει σήμα για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να εδραιώσει αυτή την εβδομάδα τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας της κατά του πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι το 2023. 

  Ο Πάουελ είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση την Τετάρτη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον. Θα είναι μία από τις τελευταίες ομιλίες από τους αξιωματούχους της Fed ενόψει της συνάντησής τους στις 13-14 Δεκεμβρίου.

  Η εκδήλωση παρέχει στον Πάουελ μια σκηνή για να επαναλάβει τις δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων της Fed που κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μ.β.. 

  Αλλά με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας, πιθανότατα θα συνδυάσει οποιαδήποτε συζήτηση για επιβράδυνση του ρυθμού με μια προειδοποίηση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος.

  "Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να είναι γερακίσιος και να περιγράψει τις διαστάσεις της ανισορροπίας στην αγορά εργασίας", δήλωσε η Julia Coronado, ιδρυτική εταίρος της MacroPolicy Perspectives. Ο Πάουελ θα μπορούσε να πλαισιώσει αυτές τις δυναμικές της αγοράς εργασίας ως "έναν λόγο που θα πρέπει η Fed να δεσμευτεί σε μια σφιχτή πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", δήλωσε η ίδια.

  Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον επόμενο μήνα με τα επιτόκια να κορυφώνονται γύρω στο 5% το επόμενο έτος από το τρέχον εύρος του 3,75% έως 4%, σύμφωνα με το πρακτορείο.

  Οι προσδοκίες αυτές συνάδουν με τις δηλώσεις του Πάουελ μετά τη συνεδρίαση της Fed στις αρχές του μήνα, όταν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα.

  "Εν τέλει, ο πρόεδρος της Fed κατευθύνει την τελική απόφαση για την πολιτική επιτοκίων. Και ο Πάουελ είναι πιθανό να υπενθυμίσει στις αγορές ότι η Fed δεν πρόκειται να κάνει στροφή και θα συνεχίσει να συσφίγγει μέχρι να υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά", σημείωσαν οι οικονομολόγοι του Bloomberg,Anna Wong, Andrew Husby και Eliza Winger.

  Οι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο έβλεπαν ότι τα επιτόκια θα έφταναν το 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 4,6% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη τελευταία συνεδρίαση της Fed. Οι προβλέψεις αυτές θα επικαιροποιηθούν στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ