Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Νοε-2022 18:50

  Το βρετανικό εμπόριο με την Ιαπωνία καταρρέει παρά το εμπορικό σύμφωνο μετά το Brexit

  Το βρετανικό εμπόριο με την Ιαπωνία καταρρέει παρά το εμπορικό σύμφωνο μετά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει μετά το Brexit, παρά το εμπορικό σύμφωνο με την ασιατική χώρα. Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε από 28,8 δισεκατομμύρια λίρες το 2019 σε 24,9 δισεκατομμύρια το 2020 και 23,7 δισεκατομμύρια λίρες (27,5 δισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι, ανέλυσε την Κυριακή ο Observer.

  Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 και υπέγραψε εμπορικό σύμφωνο με την Ιαπωνία το ίδιο έτος. Η συμφωνία, την οποία υπέγραψε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας ως υπουργός Εμπορίου εκείνη την εποχή, χαιρετίστηκε ως "ορόσημο για τη Βρετανία" που θα έδινε τεράστια ώθηση στο εμπόριο.

  Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης για το εμπόριο Nick Thomas-Symonds δήλωσε: "Η πτώση του εμπορίου με την Ιαπωνία αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί προς το συμφέρον των Βρετανών εξαγωγέων".

  Μια εμπειρογνώμονας από το Sussex University Business School, η Minako Morita-Jaeger, επεσήμανε στον Observer ότι το εμπόριο της Ιαπωνίας με τη Βρετανία υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή πολλές άλλες χώρες.

  Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου υπερασπίστηκε ωστόσο το εμπορικό σύμφωνο, επισημαίνοντας τα αναμενόμενα οφέλη στο μέλλον. Το παγκόσμιο εμπόριο είχε επιβαρυνθεί από την πανδημία Corona και άλλους παράγοντες τα τελευταία χρόνια.

  Για τους υποστηρικτές του Brexit, οι εμπορικές συμφωνίες είναι ένα ευαίσθητο σημείο: υπάρχει επίσης κριτική για ένα σύμφωνο που διαπραγματεύτηκε με την Αυστραλία, και ακόμη και ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου αναγνώρισε αδυναμίες. Η πολυπόθητη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει γίνει μια μακρινή προοπτική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ