Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Νοε-2022 17:32

  Handelsblatt: Σε χειρότερη θέση ο γερμανικός στρατός από ό,τι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία - Γιατί η επέκταση της Bundeswehr παραπαίει

  Η σημασία του γερμανικού επανεξοπλισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στη βιομηχανία όπλων προς τη γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει η Handelsblatt.

  Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι πολιτικοί ζήτησαν από την Rheinmetall, την Airbus και άλλες εταιρείες προτάσεις για την ταχεία αναβάθμιση του ομοσπονδιακού στρατού της Γερμανίας, της Bundeswehr. "Συναντήσεις συγκαλέστηκαν ad hoc, ζητήθηκαν κατάλογοι παραδόσεων - δεν προέκυψε τίποτα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου κατασκευαστή. Αντιθέτως: μέχρι στιγμής, μόνο οι αμερικανικές εταιρείες έχουν λάβει σταθερή υπόσχεση για παραγγελίες. "Εμείς οι Γερμανοί μένουμε με άδεια χέρια". Ωστόσο, ένας άλλος διευθυντής προειδοποιεί ότι δεν είναι τόσο απλό. "Κάθε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, συμβάλλει στη δυστυχία".

  Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχουν πολλά σημάδια της υποσχόμενης αύξησης του εξοπλισμού προς το παρόν. Επειδή μεγάλο μέρος του υλικού, όπως οβιδοβόλα και πυρομαχικά, έχει παραδοθεί στην Ουκρανία, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι τώρα ακόμη πιο "γυμνές" από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου. Μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στον ουκρανικό στρατό. Οι αποθήκες δεν έχουν αναπληρωθεί έκτοτε.

  Η στροφή που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) στις 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται έτσι σε αργή κίνηση. Ο Σολτς είχε ανακοινώσει στην Bundestag (ομπονδιακή βουλή) ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr (ομοσπονδιακό στρατό). Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη των ελλείψεων στον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και οι στρατιώτες θα ήταν σε θέση να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, όμως, η απογοήτευση επικρατεί σε πολλά μέρη.


  Μια ματιά στο σχέδιο προϋπολογισμού ενισχύει αυτή την εκτίμηση. Τα χρήματα για νέα οπλικά συστήματα υπάρχουν, και εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν προβλεφθεί οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ από το ειδικό ταμείο για το επόμενο έτος.

  Από τον τακτικό προϋπολογισμό, ωστόσο, απαιτούνται 20 δισεκατομμύρια ευρώ για δαπάνες προσωπικού και άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις - από τη θέρμανση στους στρατώνες μέχρι τα καύσιμα. Μόνο δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για επενδύσεις. Και οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών, καθώς και ο πληθωρισμός, κάνουν το ποσό αυτό να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

  Για τα μεγάλα αντικείμενα - νέα μαχητικά αεροπλάνα, βαριά μεταφορικά ελικόπτερα, φρεγάτες ή πυρομαχικά - η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αργή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα υποβληθούν στην επιτροπή προϋπολογισμού διάφορες προτάσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ έως τα μέσα Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων και μία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed-Martin, τα οποία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη Tornado ως φορείς πυρηνικών όπλων της Bundeswehr. Το ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας Sky Shield, το οποίο η Γερμανία θέλει να δημιουργήσει μαζί με άλλα 15 κράτη, θα προωθηθεί επίσης με σθένος.

  Όλες αυτές οι αγορές είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση παρωχημένου υλικού. Ωστόσο, αυτό δεν προάγει πραγματικά την άμυνα της χώρας. Οι αποθήκες πυρομαχικών είναι σχεδόν άδειες και ούτε ο στρατός, ούτε το ναυτικό, ούτε η αεροπορία έχουν αρκετό υλικό.

  Έτσι, η πίεση είναι μεγάλη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος προτού η απροσδόκητη προσφορά που ανακοίνωσε ο Σολτς γίνει συγκεκριμένη προμήθεια. Η επιτροπή προϋπολογισμού, η οποία πρέπει να εγκρίνει εκ των προτέρων επενδύσεις άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, έχει αποδεσμεύσει από τον Απρίλιο κονδύλια για την περαιτέρω ανάπτυξη πυρομαχικών πυροβολικού, για κατευθυνόμενους πυραύλους και επιχειρησιακές βάρκες για το ναυτικό, οπλισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρουχισμό στρατιωτών. "Αυτό είναι πρακτικά τίποτα", λένε οι στρατιωτικοί και οι διαχειριστές όπλων.

  Η διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων είναι τραγική, εν μέρει επειδή δεν έχει ρυθμιστεί για τη νέα εποχή.

  Από το 1990, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Bundeswehr. Πολλοί εξοπλισμοί έχουν τακτοποιηθεί και δεν έχει αγοραστεί σχεδόν καθόλου νέος εξοπλισμός. Γιατί αυτό; Εξάλλου, υπήρχε ειρήνη ακόμη και με την πρώην εχθρό, τη Ρωσία. Επενδύσεις γίνονταν μόνο όταν δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Και έτσι είναι τώρα. Οι εξαγγελθείσες αγορές του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και του βαρέως μεταφορικού ελικοπτέρου Chinook ήταν χωρίς εναλλακτική λύση, καθώς τα υπάρχοντα αεροσκάφη έπρεπε επειγόντως να αντικατασταθούν.

  Παράλογοι κανονισμοί παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων


  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βασίζεται στις υπάρχουσες τεχνολογίες για την αγορά, επειδή πρέπει να γίνει γρήγορα. Η συμφωνία συνάπτεται απευθείας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το υλικό αγοράζεται καθώς έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές. Τα οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί στον πόλεμο, δηλαδή είναι κατάλληλα για δράση.

  Πρόκειται για μια συντόμευση στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της πολιτικής και της βιομηχανίας. Ο κανονικός δρόμος είναι δύσκολος και γεμάτος ταλαιπωρία: η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμού (BAAINBw), ως υπηρεσία προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, είναι γνωστή για τις χρονοβόρες διαδικασίες της, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν παράλογους κανονισμούς. Για παράδειγμα, το γερμανικό εργατικό ή περιβαλλοντικό δίκαιο. Οι δεξαμενές, για παράδειγμα, πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και έγκυες γυναίκες να μπορούν να εργάζονται εκεί με ασφάλεια, και τα πλοία πρέπει να είναι εξοπλισμένα με δεξαμενές Adblue για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

  Σε καιρό ειρήνης, ναι, αυτό θα ήταν αποδεκτό, δήλωσε ένας στρατιωτικός. "Αλλά όχι τώρα." Τα πράγματα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα, απαιτείται περισσότερος πραγματισμός. Φυσικά, η προμήθεια νέων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών είναι πολύπλοκη, καθώς αφορά δισεκατομμύρια σε χρήματα των φορολογουμένων. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, οι δομές του BAAINBw και του Υπουργείου Άμυνας έγιναν όλο και πιο μπαρόκ- συχνά απαιτούνταν ειδικές γερμανικές λύσεις που ήταν τεχνολογικά αδύνατο να υλοποιηθούν. Ως αποτέλεσμα, σημαντικά έργα, όπως η απόκτηση ενός νέου συστήματος αεράμυνας, δεν υλοποιήθηκαν.

  Αυτό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πολιτικής, της Bundeswehr και της βιομηχανίας, ήταν μάλλον σκόπιμο. "Αυτό καθυστέρησε ή μπλόκαρε τη διαδικασία", δήλωσε ένας βετεράνος διευθυντής άμυνας. Εάν δεν ανατίθεντο συμβάσεις, τότε θα γλίτωναν και τα ταμεία. Επιπλέον, και αυτό είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη κίνητρο για τους πολιτικούς, θα αποφευχθεί η δημόσια συζήτηση για εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων.

  Η βιομηχανία είναι επίσης μέρος του προβλήματος


  Αυτή η κληρονομιά από την εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αποτελεί πλέον πρόβλημα για την ενίσχυση της Bundeswehr. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο BAAINBw και στην πολιτική, η οποία συχνά διαμορφώνεται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα μεμονωμένων βουλευτών, αλλά και στη βιομηχανία. Με τις πολύπλοκες δομές τους, αποτελούν μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο εξοπλισμών. Αντί να προσφέρουν απλές λύσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας προτιμούν να διαμαρτύρονται για την πολιτική και το BAAINBw, δήλωσε το στέλεχος μιας μεγάλης αμυντικής εταιρείας.

  Ως εκ τούτου, ο καγκελάριος Σολτς ανέλαβε τώρα το θέμα. Ανακοίνωσε ότι η Bundeswehr θα παραλάβει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και παρεμβαίνει επίσης σε σημαντικά έργα. Το υπουργείο Άμυνας, του οποίου ηγείται η Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD), παραμένει πολύ παθητικό γι' αυτόν, αναφέρουν κύκλοι του Βερολίνου. Χρειάζεται ταχύτητα και η Λάμπρεχτ δεν μπορεί να την προσφέρει.

  Συμπτωματική ήταν η ομιλία του Λάμπρεχτ για τον προϋπολογισμό στην Μπούντεσταγκ την περασμένη εβδομάδα. Όταν μίλησε για το ότι ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός που επιτέλους έπαιρνε αποφάσεις στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, ο βουλευτής του CDU Ίνγκο Γκέντεχενς φώναξε στην αίθουσα της ολομέλειας: "Η ώρα του παραμυθιού αρχίζει! Πολύ ωραία!"

  Όσο χαρούμενο κι αν ακούγεται αυτό, οι συνέπειες είναι σοβαρές. Όταν η Bundeswehr υποτίθεται ότι θα λάμβανε πρόσφατα νέα πυρομαχικά, αναγκάστηκε να αρνηθεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένα πρόσωπα. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν διέθεταν ούτε τις απαραίτητες αποθήκες ούτε το προσωπικό που ήταν πιστοποιημένο για να χειρίζεται το υλικό. Ο στρατός θα εξαρτιόταν απόλυτα από την παράδοση, καθώς τα αποθέματα θα επαρκούσαν μόνο για λίγες ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  Σε πρόσφατο συνέδριο της βιομηχανικής ένωσης BDSV, ο στρατιωτικός ιστορικός Ζένκε Νάιτσελ μίλησε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο προκειμένου να δημιουργήσει ένα σοβαρό δυναμικό απειλής για τους πιθανούς αντιπάλους της. Στο ακροατήριο κάθονταν βουλευτές, βιομηχανικά αφεντικά και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού. Αυτή η φράση είχε χτυπήσει το σπίτι, ανέφερε ένας συμμετέχων στη συνέχεια - άλλωστε, έδειχνε πόσο δειλά αντιμετωπίστηκε το θέμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ