Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Νοε-2022 12:20

  Συνεχίζεται το μπαράζ απεργιών στη Βρετανία με στόχο αυξήσεις στους μισθούς

  22961876
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το δίκτυο μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου πλήττεται από μια σειρά απεργιών από το καλοκαίρι, καθώς οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για αυξήσεις μισθών που συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά τον κορονοϊό, αναφέρει το Bloomberg.


  Οι επιβάτες του Λονδίνου υπέστησαν άλλη μια απεργία στο μετρό του Λονδίνου νωρίτερα αυτό το μήνα, ενόψει της απεργίας του προσωπικού των σταθμών στις 25 Νοεμβρίου.

  Καθώς δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδο στις συνομιλίες, η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει πλέον σοβαρές διαταραχές στις μετακινήσεις.

  Πότε θα γίνουν οι επόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους;

  Το συνδικάτο των μηχανοδηγών Aslef ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα πραγματοποιήσουν απεργία στις 26 Νοεμβρίου σε 11 από τις εταιρείες εκμετάλλευσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτελούν δρομολόγια κεντρικών γραμμών, όπως η Avanti West Coast, η Great Western Rail και η LNER.

  Περαιτέρω απεργίες προγραμματίζονται στις 13, 14, 16 και 17 Δεκεμβρίου από την Εθνική Ένωση Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών, με την εργατική πλευρά να δηλώνει ότι 40.000 μέλη της θα απεργήσουν σε 14 σιδηροδρομικές εταιρείες καθώς και στη Network Rail.

  Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί για ακυρώσεις κατά τη διάρκεια της σημαντικής εορταστικής περιόδου. Η RMT δήλωσε ότι θα υπάρξει απαγόρευση υπερωριών μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου.

  Η RMT έχει προγραμματίσει απεργίες στα τρένα για το επόμενο έτος, στις 3, 4, 6 και 7 Ιανουαρίου.

  Οι οδηγοί λεωφορείων σχεδιάζουν να κατέβουν κι αυτοί σε επίσχεση εργασίας;

  Ναι. Οι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου που απασχολούνται από την Abellio Transport Group Ltd. απεργούν στις 25 και 26 Νοεμβρίου, ακολουθούμενοι από επτά ημέρες τον Δεκέμβριο, επηρεάζοντας τα δρομολόγια σε μεγάλα τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα λεωφορεία της Metroline Ltd. στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν επίσης επταήμερες απεργίες.

  Τι είναι το ζητούμενο σε αυτές τις διαμάχες;

  Σε μεγάλο βαθμό αφορούν τις αμοιβές. Όπως και οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ, οι οποίοι νωρίτερα τον Νοέμβριο εξασφάλισαν αύξηση του βασικού μισθού κατά 9%, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θέλουν αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες μπαινόβγαινε σε διψήφιο ποσοστό.

  Η Unite, η οποία εκπροσωπεί τους οδηγούς λεωφορείων, λέει ότι η Abellio έδειξε αρχικά προθυμία να αυξήσει τους μισθούς, αλλά έκτοτε απέτυχε να κάνει οποιαδήποτε προσφορά στους εργαζόμενους ή να ξεκινήσει "ουσιαστικές" συνομιλίες. Η Aslef λέει ότι, αν και οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν έχει γίνει καμία προσφορά σχετικά με τους μισθούς.

  Δεν υπήρξε κάποια πρόοδος;

  Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους ανεστάλησαν στις αρχές Νοεμβρίου από μερικά από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα RMT και TSSA, καθώς εισήλθαν σε αυτό που περιγράφηκε ως "εντατικές διαπραγματεύσεις" για τους μισθούς.

  Ωστόσο, η RMT ανακοίνωσε ακόμη νέες ημερομηνίες αργότερα μέσα στο μήνα. Το αφεντικό της Mick Lynch συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών Mark Harper στις 24 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο για πιο γόνιμες συνομιλίες με τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ