Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Νοε-2022 12:12

  Η Αργεντινή επαναφέρει τη συναλλαγματική ισοτιμία που οδήγησε στην "εξαίρεση" του ΔΝΤ

  Η Αργεντινή επαναφέρει τη συναλλαγματική ισοτιμία που οδήγησε στην "εξαίρεση" του ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Αργεντινή αναβιώνει ένα νομισματικό μέτρο για την ενίσχυση των εξαγωγών σόγιας και τη στήριξη των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το Bloomberg.

   
  Η κυβέρνηση δίνει μια προσωρινή συναλλαγματική ισοτιμία για τους εξαγωγείς σόγιας από τη Δευτέρα έως τις 30 Δεκεμβρίου, ορίζοντας τη νέα ισοτιμία στα 230 πέσος ανά δολάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό είναι πολύ πιο προσοδοφόρο από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία των 166 ανά δολάριο που λαμβάνουν σήμερα οι εξαγωγείς. 

  Οι Αργεντινοί αξιωματούχοι έθεσαν σε εφαρμογή ένα πανομοιότυπο μέτρο τον Σεπτέμβριο, το οποίο βοήθησε στην αύξηση των εξαγωγών σόγιας στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά παραβίασε τους όρους του σχεδίου ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αργεντινής με το ΔΝΤ. Ο δανειστής με έδρα την Ουάσινγκτον έπρεπε να εγκρίνει παρέκκλιση για την Αργεντινή λόγω της πολιτικής αυτής. Οι ηγέτες του ΔΝΤ προειδοποίησαν επίσης ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αποφύγει τέτοιες νομισματικές πρακτικές, με την επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να σημειώνει ότι "δεν αποτελούν υποκατάστατο της υγιούς μακροοικονομικής πολιτικής".

  Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα ανέφερε σε ένα tweet την Παρασκευή ότι η κύρια ένωση εξαγωγέων καλλιεργειών είχε δεσμευτεί να εξάγει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια όσο ισχύει η προσωρινή συναλλαγματική ισοτιμία. Ένας στόχος πίσω από το μέτρο είναι να διασφαλιστεί ότι η Αργεντινή μπορεί να αυξήσει τα καθαρά ταμειακά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για να συμμορφωθεί με έναν βασικό στόχο του προγράμματος του ΔΝΤ. 

  Ο Μάσα στέλνει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για τεχνικές συζητήσεις με το προσωπικό του ΔΝΤ, προκειμένου να συζητηθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ