Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Νοε-2022 12:53

  Handelsblatt: 5 λόγοι γιατί η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα καλύτερα από το αναμενόμενο

  Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο - Ifo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη και αυτή την εβδομάδα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του. "Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και σκληρός", δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας στην εκπομπή talk show του Μάρκους Λαντςστο ZDF. Παρά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τα οποία θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η αισιοδοξία του πράσινου πολιτικού ήταν περιορισμένη.

  Πριν από λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι οικονομικοί προβλέποντες συμμερίζονταν ακόμη τις ανησυχίες του Χάμπεκ, όταν ξεπερνούσαν τον εαυτό τους με σενάρια σοβαρής ύφεσης. Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) προέβλεψε συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 3% για το επόμενο έτος.

  Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWH) προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023. Ωστόσο, πολυάριθμοι σημαντικοί πρόδρομοι δείκτες για την οικονομική ανάπτυξη δείχνουν τώρα προς μια θετική κατεύθυνση.

  Το κλίμα στις αίθουσες συνεδριάσεων των γερμανικών επιχειρήσεων είναι σήμερα καλύτερο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo αυξήθηκε στις 86,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 84,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

  Βεβαίως, η ύφεση εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή κατά το χειμερινό εξάμηνο. Αλλά ακόμη και οι παραδοσιακά μάλλον απαισιόδοξοι οικονομολόγοι των τραπεζών, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ λένε τώρα: "Θα έχουμε ύφεση, αλλά όχι κατάρρευση". Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

  1. Η Γερμανία ξεκινά τον χειμώνα καλύτερα από το αναμενόμενο


  Αυτή την Παρασκευή ήρθαν τα θετικά νέα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία: η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο. Αυτό ακούγεται λίγο, αλλά είναι συγκριτικά πολύ. Διότι σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις αναμενόταν ότι η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας είχε ήδη αρχίσει στα τέλη του καλοκαιριού.

  Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί σήμερα ίσως τον σημαντικότερο πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία. Προηγουμένως αναμενόταν ότι πολλά νοικοκυριά θα περιόριζαν την κατανάλωση επειδή κρατούσαν χρήματα για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

  Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, κυριαρχούν οι αποταμιεύσεις από την εποχή της Κορόνας, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε εστιατόρια ή στον πολιτισμό. Τώρα οι πολίτες καλύπτουν την κατανάλωση σε πολλές περιπτώσεις.

  2: Η κάμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι φοβόμαστε


  Το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν έχει ακόμη μειωθεί οφείλεται πιθανώς και στο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν έχουν ακόμη φθάσει σε πολλούς πολίτες. Αλλά θα το κάνουν τους επόμενους μήνες.

  Αλλά ακόμη και οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε πτώση της κατανάλωσης. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι προσδοκίες των ανθρώπων: αν προβλέπουν ακόμη χειρότερες εποχές, θα συγκρατήσουν ακόμη περισσότερο τις αποταμιεύσεις τους από επιφυλακτικότητα. Αυτό συνέβαινε ήδη πριν από 50 χρόνια κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης.

  Φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά αυτή τη φορά. Το τρέχον καταναλωτικό βαρόμετρο της εμπορικής ένωσης HDE δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να ρευστοποιήσουν ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό αποταμιεύσεων. Ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ δηλώνει: "Η ύφεση είναι πιθανό να είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι πολλοί περίμεναν".

  3. Η ενεργοβόρος βιομηχανία δεν συμπαρασύρει μαζί της και άλλους τομείς


  Παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας, η βιομηχανία είναι εκπληκτικά εύρωστη. Τον Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Και αυτό παρά τις κάποιες διακοπές της παραγωγής στην ενεργοβόρα βιομηχανία: τομείς όπως ο μεταλλικός, ο χημικός ή ο υαλουργικός μείωσαν την παραγωγή τους κατά 0,9%.

  Ο φόβος ότι ο ενεργοβόρος τομέας θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη βιομηχανία σε μια καθοδική πορεία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Η ανησυχία ήταν η εξής: αν πολλές ενεργοβόρες εταιρείες σταματούσαν την παραγωγή αγαθών, άλλες εταιρείες θα ξεμείνουν από υλικά και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή.

  Μέχρι στιγμής, αυτό φαίνεται να συμβαίνει μόνο σε μικρό βαθμό, σύμφωνα με μελέτη του IWH. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα κόστιζε στη βιομηχανία συνολικά μόνο τρία τοις εκατό στον κύκλο εργασιών, εάν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μείωναν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 26%.

  Σύμφωνα με το IWH, αυτό θα ήταν εφικτό επειδή πολλά προκαταρκτικά προϊόντα θα μπορούσαν να εισαχθούν από το εξωτερικό. "Η γερμανική βιομηχανία μπορεί να εξοικονομήσει πολύ αέριο με μικρή απώλεια κύκλου εργασιών", λέει ο Στέφεν Μίλερ, επικεφαλής του Τμήματος Διαρθρωτικών Αλλαγών και Παραγωγικότητας του IWH.

  4. Η έλλειψη φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά απίθανη


  Παρόλο που η Ρωσία δεν προμηθεύει τη Γερμανία με φυσικό αέριο εδώ και μήνες, το αέριο είναι απίθανο να εξαντληθεί αυτόν τον χειμώνα. Οι αντικαταστάσεις με πλοία με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φθάνουν όλο και περισσότερο, και ο πρώτος τερματικός σταθμός LNG στα γερμανικά ύδατα έχει πλέον ολοκληρωθεί στο Βίλχελμσχάφεν.

  Τώρα όλα εξαρτώνται από το αν οι Γερμανοί θα περιορίσουν αρκετά την κατανάλωσή τους. Κατά την 46η ημερολογιακή εβδομάδα, η βιομηχανία κατανάλωσε 25% από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα νοικοκυριά και το εμπόριο 17% περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία μόλις πέτυχε τον στόχο εξοικονόμησης 20% σε σχέση με τη μέση κατανάλωση των ετών 2018 έως 2021. Εάν η τάση συνεχιστεί, δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου.

  Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες είναι τώρα γεμάτες, είναι πολύ μικρές για να μας βγάλουν από μόνες τους το χειμώνα. Απαιτούνται συνεχείς προμήθειες και χαμηλότερη κατανάλωση.

  Διαφορετικά, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου ήδη από τον Φεβρουάριο, εκτιμούν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά οκτώ τοις εκατό το επόμενο έτος.

  5. Οι τιμές της ενέργειας μειώνονται, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κορυφωθεί νωρίτερα


  Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές που πληρώνουν οι παραγωγοί για εισροές όπως οι πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέχρι τώρα. Τον Οκτώβριο, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, κατά 4,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

  Η αργή χαλάρωση βοηθά την οικονομία διπλά. Η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν κυρίως υπεύθυνη για την πτώση. Ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανικοί άμεσοι καταναλωτές ενέργειας μπορούν να παράγουν πολύ φθηνότερα βραχυπρόθεσμα. Αυτό στηρίζει την οικονομία.

  Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού είναι ίσως ο σημαντικότερος πρόδρομος του πληθωρισμού. "Η απροσδόκητα ισχυρή μείωση των τιμών παραγωγού θα μπορούσε να είναι προάγγελος ότι σύντομα θα έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του πληθωρισμού", λέει ο οικονομολόγος του Ντίσελντορφ, Γενς Σούντεκουμ. Εάν η χαλάρωση των τιμών παραγωγού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει λιγότερο το χειμώνα.

  Αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν


  Παρά τις θετικές ενδείξεις: Οι προβλέψεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχει κίνδυνος η γερμανική οικονομία να καταρρεύσει πολύ πιο έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα πάει τελικά κάτι στραβά με τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου; Θα είναι παγωμένος ο χειμώνας και επομένως η κατανάλωση ενέργειας θα είναι υψηλότερη;

  Οι πολίτες ξαφνικά δεν θα θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα τελικά; Εξαπλώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία; Σε περιόδους κρίσεων, ένα πράγμα παραμένει αληθινό: Τίποτα δεν είναι τόσο αβέβαιο σήμερα όσο το αύριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ