Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 13:59

  ΟΗΕ: Οι ρωσικές επιδρομές έχουν βυθίσει εκατομμύρια Ουκρανούς σε ανείπωτα δεινά

  25701590
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα ότι από τον Οκτώβριο τα ρωσικά πλήγματα εναντίον κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 αμάχων και έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανείπωτα δεινά.

  Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Από τις αρχές Οκτωβρίου η Μόσχα εξαπολύει περίπου μία φορά την εβδομάδα μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

  "Εκατομμύρια βυθίζονται σε ανείπωτα δεινά και φρικτές συνθήκες διαβίωσης λόγω αυτών των επιδρομών", κατήγγειλε ο Τουρκ σε ανακοίνωσή του. "Αυτό εγείρει σοβαρά προβλήματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο προβλέπει ότι κάθε στόχος που πλήττεται πρέπει να έχει συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό αποτέλεσμα".

  Στην ίδια ανακοίνωση ο Τουρκ επεσήμανε ότι βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης από τον ΟΗΕ τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είναι "πολύ πιθανό να είναι αυθεντικά". Το Κίεβο έχει επισημάνει ότι θα ερευνήσει τυχόν παραβιάσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του.

  Η ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν βασανίσει αιχμαλώτους πολέμου.

  Ο Τουρκ ζήτησε και από τις δύο χώρες να δώσουν σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις τους για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες περί εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ