Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 12:49

  Οι τουρκικές τράπεζες προσφέρουν τα φθηνότερα δάνεια παγκοσμίως - Απλώς... είναι για λίγους

  26406510
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί οι τουρκικές τράπεζες να προσφέρουν τα φθηνότερα δάνεια στον κόσμο, όμως αυτά είναι διαθέσιμα μόνο σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να αποφύγουν μια νομισματική κρίση διατηρώντας παράλληλα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει την παραμονή του στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

  Οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάζουν τις εμπορικές τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στους εξαγωγείς και τις μικρότερες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγοράς εργασίας. Τα νέα δάνεια σε λίρες για μικρότερες επιχειρήσεις - βασική υποομάδα που στοχεύεται με σκοπό την πιστωτική ανάπτυξη - αυξήθηκαν σχεδόν 10 φορές σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με επταπλάσια αύξηση αυτών για μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

  Η Τουρκία μειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τις επιθυμίες Ερντογάν 

  Οι επιχειρήσεις που δεν ταιριάζουν στην εικόνα που διαμορφώνει η κυβέρνησης σχετικά με το ποιος είναι αξιόλογος δανειολήπτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν μεγάλα διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα, αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φθηνή πίστωση, παρόλο που τα επιτόκια μειώθηκαν στο 9% την Πέμπτη, κίνηση που αψηφά κατάφωρα τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως βρίσκεται στο 85% (ανεπισήμως καλπάζει στο 185%).

  Ο περιορισμός του δανεισμού με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη που προβλέπεται να φτάσει το 5% φέτος. 

  "Μόνο οι εξαγωγείς με ελάχιστες ανάγκες εισαγωγής μπορούν να λάβουν δάνεια, κριτήριο που αφορά μόνο λίγους ανθρώπους", δήλωσε ο Ερέν Γκιονούλ, διευθυντής πωλήσεων σε κατασκευαστή επίπλων με έδρα την Άγκυρα.

  Ο Γκιονούλ είπε ότι η επιχείρησή του - όπως και πολλών άλλων - δεν στόχευε να αναπτυχθεί γιατί θα χρειαζόταν να λάβουν δάνεια με υψηλό κόστος προκειμένου να εισάγουν περισσότερες πρώτες ύλες, μια ακριβή κίνηση με τη λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

  "Οι κανόνες δανεισμού στοχεύουν στην προώθηση των εξαγωγών χωρίς να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Τα πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού αποτελούν ήδη εμπόδιο στην όρεξη για δανεισμό και οι συγκρούσεις με άλλες πολιτικές θα περιορίσουν περαιτέρω την επιτυχία αυτών των πολιτικών. Το επερχόμενο ταμείο εγγυήσεων πιστώσεων που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι θα τονώσει τη ζήτηση και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό", ανέφερε η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, Τουρκάλα οικονομολόγος. 

  Οι τράπεζες μπορούν είτε να προσφέρουν φθηνά δάνεια σε πελάτες υψηλής προτεραιότητας είτε να δανείζουν με υψηλότερο κόστος σε άλλους. Το τελευταίο, ωστόσο, απαιτεί από αυτούς να αγοράσουν ένα μεγάλο ποσό κρατικού χρέους που θα περνάει στην κεντρική τράπεζα. Αυτό αφήνει λίγα κίνητρα για δανεισμό σε πελάτες δεύτερης κατηγορίας.

  Ο αντίκτυπος έγινε εντονότερος αφότου η Τουρκία άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ερντογάν. Ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί μια απότομη αποδυνάμωση της λίρας που έρχεται ως απότοκο προηγούμενων περιόδων ταχείας αύξησης των δανείων. 

  Οι Τούρκοι σνομπάρουν τις κρατικές καταθέσεις που βοήθησαν να σταματήσει η καταστροφή της λίρας

  Η οικονομική πρακτική που βρίσκεται ήδη εν εξελίξει επιτρέπει την πιστωτική ανάπτυξη χωρίς να εκτροχιαστεί η λίρα. Αλλά οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές ως προς τους κινδύνους από την ανάληψη μεγάλων ποσών κρατικού χρέους με μεγάλη διάρκεια.

  "Ο Ερντογάν έμαθε από τις εμπειρίες του 2018 και του 2020", όταν η έκρηξη στα δάνεια ενίσχυσε τις εισαγωγές, τον πληθωρισμό και τελικά οδήγησε σε αποδυνάμωση της λίρας, δήλωσε ο Νικ Στάτμιλερ, διευθυντής αναδυόμενων αγορών της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

  Εκλογές

  Το fine-tuning είναι ένα βασικό μέρος του σχεδίου παιχνιδιού του Ερντογάν ώστε να διατηρήσει σταθερές τις αγορές ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις πιέσεις στις τιμές καθιστά τις ενέργειες σταθεροποίηση της λίρας ως πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, η Τουρκία έχει χαμηλά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα και μια αύξηση των επιτοκίων, με στόχο να υπερασπιστεί το νόμισμα σε περίπτωση άλλης καταστροφής, δεν αποτελεί επιλογή, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση ακριβώς πριν από τις εκλογές. 

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν έτσι για "επιλεκτικό δανεισμό", μια πρακτική που επιτρέπει μόνο σε ορισμένες από τις τουρκικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την πτώση των επιτοκίων. Οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείστηκαν φέτος 35 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εμπορικών δανείων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

  Το μέσο κόστος των εμπορικών δανείων μειώθηκε από 30% τον Ιούλιο σε περίπου 16% την περασμένη εβδομάδα, μετά από τέσσερις γύρους περικοπών επιτοκίων. Ωστόσο, ο επιλεκτικός δανεισμός εμπόδισε τη μείωση αυτή από το να μεταφραστεί σε νέα άνθηση και, αντ' αυτού, η αύξηση των δανείων επιβραδύνθηκε από τα φετινά υψηλά του Ιουνίου.

  Οι κανονισμοί που έφεραν στους δανειστές ένα μεγάλο ποσό του δημοσίου χρέους χαμηλής απόδοσης, προκαλούν κατακραυγή από τους τραπεζίτες. Η Κεντρική Τράπεζα είπε σε τραπεζικά στελέχη ότι δεν πρέπει να περιμένουν αντιστροφή των υφισταμένων πολιτικών παρά μόνο μετά τις εκλογές, σύμφωνα με όσα είπαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας στο Bloomberg.

  Τα μέτρα "παραλύουν" το τραπεζικό σύστημα και η έλλειψη δανείων μπορεί να κρατήσει υποτονική την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτζεκτσί από την Κωνσταντινούπολη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ