Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 11:14

  Χρηματοδοτική "ένεση" 10 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στον Ερντογάν - Σε τελικό στάδιο οι συνομιλίες

  160585090
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προς την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αποκάλυψαν δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

  Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής συναλλάγματος, ευρωομολόγου ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

  Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει περικοπές επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση του νομίσματος της λίρας. Χτες μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας, προχώρησε σε μείωση επιτοκίων σε μονοψήφια επίπεδα.

  Με τις δυτικές χώρες να διστάζουν να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στραφεί σε "φίλιες" χώρες για ξένους πόρους για να σταματήσει την πολιτική της να υποστηρίζει το νόμισμα της λίρας εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση συναλλάγματος της οικονομίας.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τη χρηματοδότηση.

  "Οι συνομιλίες για το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων", αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο πρώτος αξιωματούχος και προσέθεσε: "Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα να έρθουν τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία".

  Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

  Το Κατάρ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία υποστήριξε τη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο άλλα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017 στη σειρά που επιλύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

  Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για την τοποθέτηση κατάθεσης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα του Ριάντ, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ