Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 11:07

  Λέιν (ΕΚΤ): Δεν είναι ανησυχητική για τον πληθωρισμό η αύξηση των μισθών

  Λέιν (ΕΚΤ): Δεν είναι ανησυχητική για τον πληθωρισμό η αύξηση των μισθών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει να οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό για χρόνια, αλλά δεν σηματοδοτεί μόνιμη αλλαγή στη μισθολογική δυναμική, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι οι τρέχοντες δείκτες για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι παραπλανητικοί.

  Ειδικότερα, σε blog που έγραψε στην ιστοσελίδα της EKT,  Φ. Λέιν επισημαίνει ότι η αύξηση των μισθών βρέθηκε στο επίκεντρο φέτος λόγω των φόβων ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να τους ενισχύσουν για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας ένα - δύσκολο να διακοπεί -  σπιράλ που θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, παρόλο που ένα τέτοιο σπιράλ δεν είναι εμφανές προς το παρόν, ορισμένο αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί σε κάποια προληπτική δράση καθώς θα ήταν πιο δαπανηρή η εξάλειψη των πιέσεων που προκαλούν οι μισθοί από μία έγκαιρη δράση.

  Ο Λέιν, ωστόσο, υποστήριξε ότι η ταχεία αύξηση των μισθών μπορεί να παραμείνει μεν για χρόνια μετά την εξασθένιση του ενεργειακού σοκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα μια γενικότερη αλλαγή δυναμικής.

  "Η κλιμακωτή φύση του καθορισμού των μισθών σημαίνει ότι η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών στη σωρευτική αύξηση του κόστους ζωής θα πραγματοποιηθεί σε αρκετά χρόνια", αναφέρει στο blog του.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν εκλείψουν οι παράγοντες της ενέργειας και της πανδημία, ο πληθωρισμός των μισθών θα είναι βασική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού τα επόμενα αρκετά χρόνια".

  Αλλά αυτό θα είναι ένα χρονικά περιορισμένο και δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως μία πιο μόνιμη αλλαγή στη δυναμική των μισθών, προσθέτει.

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης για τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, επειδή μπορεί να παραπλανούν λόγω του ασυνήθιστου οικονομικού σοκ της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

  "Τα τρέχοντα στοιχεία αυτών των μέτρων ενδέχεται να υπερεκτιμούν το στοιχείο της μεσοπρόθεσμης επίμονης του πληθωρισμού σε αυτό το εξαιρετικά μη - τυπικό περιβάλλον", έγραψε ο Λέιν.

  Όπως εξήγησε, "είναι μάλλον απίθανο οι κλασικές μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού να στέλνουν τα ίδια μηνύματα σχετικά με την ενδεχόμενη επιμονή της δυναμικής του πληθωρισμού σε σχέση με πιο τυπικές μακροοικονομικές συνθήκες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ