Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 19:24

  Β. Μακεδονία: Πυροβολισμοί στα γραφεία βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα

  160093062
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άγνωστοι προκάλεσαν νέες ζημιές, το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου "Τσάρος Βόρις Γ'" στην Οχρίδα.

  Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε το αστυνομικό τμήμα Οχρίδας, αυτήν τη φορά οι ζημιές προκλήθηκαν από πυροβολισμούς στα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου.

  Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά επίθεση στα γραφεία του βουλγαρικού συλλόγου από τη λειτουργία τους, στις αρχές Οκτωβρίου.

  Τη νέα επίθεση καταδίκασε έντονα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. "Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την πράξη βανδαλισμού που έλαβε χώρα χθες βράδυ, 23 Νοεμβρίου, εξ αιτίας της οποίας οι εξωτερικοί υαλοπίνακες συλλόγου πολιτών στην Οχρίδα υπέστησαν ζημίες και μάλιστα με τη χρήση όπλου", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

  "Τέτοιου είδους περιστατικά είναι εντελώς απαράδεκτα, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ενισχύουν τις παρωχημένες αντιλήψεις που αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τις διωκτικές αρχές της χώρας να λάβουν άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και να προβούν σε πρόσθετες προληπτικές ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων συλλόγων πολιτών στη χώρα.

  Έντονη αντίδραση της Σόφιας

  Τη νέα αυτή επίθεση στα στα γραφεία του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου "Τσάρος Βόρις Γ'" στην Οχρίδα καταδίκασε έντονα και το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε με όπλο.

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφέρει ακόμη ότι έλαβε υπόψη την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι αρχές στη Σόφια αναμένουν τα αρμόδια όργανα της Βόρειας Μακεδονίας να λάβουν το συντομότερο δυνατόν μέτρα, ώστε να εντοπίσουν τους δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης κατά της λέσχης "Τσάρος Βόρις Γ΄" και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

  Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, "MIA", η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, Αγκνέσα Ρούσι, πρόκειται να κληθεί σήμερα στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να της επιδοθεί αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για την επίθεση στον βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο "Τσάρος Βόρις ο Γ΄" στην Οχρίδα.

  Οι Βούλγαροι διπλωμάτες, συμπληρώνει το "MIA", χθες βράδυ ενημέρωσαν διεξοδικά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σοβαρό επεισόδιο στην Οχρίδα.

  Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για "μία απολύτως απαράδεκτη ενέργεια, χαρακτηριστική του επιθετικού κλίματος κατά της Βουλγαρίας και των Βούλγαρων που καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες στη Βόρεια Μακεδονία".

  Σύμφωνα με τον Ράντεφ, "η ηγεσία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και η κοινωνία της χώρας αυτής πρέπει να κατανοήσουν ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μακεδόνων Βουλγάρων και της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς".

  Ο βουλγαρικός σύλλογος "Τσάρος Βόρις Γ'" στην Οχρίδα εγκαινιάστηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού, κυρίως λόγω της ονομασίας που φέρει, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τον εκτοπισμό και εξόντωση στα στρατόπεδα θανάτου της Τρεμπλίνκα και του Μαϊντάνεκ, 7.144 Εβραίων της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

  Ο Βόρις Γ' (1894 - 1943) ήταν ο προτελευταίος Τσάρος (Βασιλιάς) της Βουλγαρίας.

  Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία προσπάθησε να αποσπάσει την πίστη του Βασιλιά της Βουλγαρίας, Βόρις Γ΄. Το Μάρτιο του 1941 ο Βόρις Γ΄ συμμάχησε με τις δυνάμεις του Άξονα, καταλαμβάνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ