Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 14:45

  Νέο αδιέξοδο στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μετά το "βέτο" των 15

  Βρυξελες συνοδος υπουργος Ενεργειας Νοεμβριος 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:13

  Σε ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου μετατίθεται η υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετά το "βέτο" που άσκησαν τα 15 κράτη-μέλη που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με αφορμή το όριο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί. Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των "15" και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ' αρχήν συμφωνία.

  Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

  Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε - επικαλούμενο δύο διπλωμάτες της ΕΕ - ότι οι υπουργοί Ενέργειας που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο αρκετών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς μια ομάδα χωρών πιέζει να σκληρύνει το σχέδιο της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

  "Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τα πάντα", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

  Οι διπλωμάτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών και την ταχύτερη αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κείμενο έχει συμφωνηθεί πάνω σε αυτά, δήλωσαν οι πηγές.

  Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου εκτάκτως, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν και οι πηγές του Bloomberg.

  Το διακύβευμα είναι υψηλό: Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έστελνε το μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία καταρρέει, γεγονός που θα αποτελούσε ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα, κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

  Η Κομισιόν είχε καταλήξει σε μια πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από μια μεγάλη ομάδα κρατών - μελών, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών από άλλες πλευρές ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό. Το προτεινόμενο επίπεδο του πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι πολύ υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, εγείροντας το ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, περιπλέκοντας έτσι τη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

  "Αναμένουμε ότι οι σημερινές συζητήσεις θα είναι μάλλον έντονες", δήλωσε νωρίτερα ο Τσέχος αναπληρωτής πρωθυπουργός Jozef Sikela σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο.

  Εν τω μεταξύ, μέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών, η Ισπανία χλεύασε το σχέδιο για το πλαφόν ως "κοροϊδία" και η Γαλλία υποστήριξε ότι οι όροι ήταν ακραίοι.

  Το πακέτο που συζητήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνει:

  - Πρόταση για τη δημιουργία από τις αγορές διαπραγμάτευσης ενός νέου προσωρινού μηχανισμού διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας στα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Για να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για τα λιγότερο ρευστοποιήσιμα συμβόλαια, το εργαλείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα παράγωγα συμβόλαια ενέργειας του επόμενου μήνα.

  - Μια κοινή πλατφόρμα αγορών για τον συντονισμό της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα κράτη - μέλη θα απαιτήσουν από τις εταιρείες φυσικού αερίου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ζήτησης με όγκους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 15% των στόχων πλήρωσης των αποθεμάτων τους. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

  Ξεχωριστά, η Κομισιόν έθεσε έναν ενδιάμεσο στόχο για τη χρήση του φυσικού αερίου σε χώρους αποθήκευσης αυτό το χειμώνα. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τα αποθέματα του μπλοκ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 45% γεμάτα ακόμη και μετά τους χειμερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, ώστε να αποφευχθεί η εξάντληση μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου. Εάν ο χειμώνας είναι ήπιος, ο στόχος είναι να παραμείνουν τα επίπεδα αποθήκευσης στο 55% μέχρι τότε.

  Διαμάχη για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;

  Στο παρασκήνιο, μια άλλη διαμάχη εξακολουθεί να εντείνεται: Το μπλοκ είναι έντονα διχασμένο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής ενός σχεδίου υπό την ηγεσία της G7 για τον περιορισμό των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας. Οι διπλωμάτες της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ήδη την Πέμπτη.

  "Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει κατά του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του", δήλωσε στο μεταξύ από τη μεριά της σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ