Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 13:36

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 9% - Κλείνει ο κύκλος χαλάρωσης

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 9% - Κλείνει ο κύκλος χαλάρωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία συνεχίζει τον ουτοπικό κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης με μια νέα μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, πριν από μια πιθανή παύση που θα θέσει υπό δοκιμή το αν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) είναι ικανή να διατηρήσει τον έλεγχο της λίρας και του πληθωρισμού.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανταποκρίθηκαν έτι μία φορά στις επιταγές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατέβασαν τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η Τουρκία μπαίνει σε μια τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, οι οποίες είναι μόλις λίγους μήνες μακριά. 

  Η TCMB μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της από 10,5% στο 9%, μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Επιτοκίων της. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ομοφώνως είχαν προβλέψει την ίδια μείωση. Τον Οκτώβριο, η TCMB μείωσε τα επιτόκια κατά το ίδιο ποσοστό και δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ένα παρόμοιο βήμα προτού τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης αυτό τον μήνα.

  "Το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι σε επαρκές επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση. Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα ανακοινωθούν αναλυτικά στη Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική για το 2023, η οποία θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο", δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα.

  Η τέταρτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων υπογραμμίζει την ακραία κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία κατά τη διάρκεια ενός έτους στο οποίο ο πλανήτης βίωσε την πιο επιθετική και συγχρονισμένη σύσφιξη νομισματική πολιτική στον κόσμο, τα τελευταία 40 χρόνια ως απάντηση στα σοκ του πληθωρισμού.

  Η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, καθοδηγούμενη από την αντισυμβατική πεποίθηση του Ερντογάν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν τη δύναμη να μετριάσουν τον πληθωρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επίσημο κόστος δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο, παρά την αύξηση των τιμών που ξεπέρασε το 85% και πιθανότατα θα κλείσει το έτος ως το δεύτερο υψηλότερο νούμερο στη G20 μετά την Αργεντινή.

  Ο Ερντογάν απέλυσε και τους τρεις προκατόχους του νυν Κυβερνήτη Σαχάπ Καβτζίογλου επειδή ακολούθησαν μια γραμμή, την οποία ο πρόεδρος θεώρησε ανεπαρκώς dovish. Ο Ερντογάν πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια με απώτερο στόχο να τροφοδοτήσει την οικονομία με την προώθηση φθηνών δανείων. 

  Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι τώρα 17 φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο και έχει την ταχύτερη αύξηση από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες. 

  "Παρά τη χαλαρή πολιτική, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο και μετά λόγω των επιπτώσεων της υψηλής βάσης. Ωστόσο, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων της TCMB θα ανατροφοδοτήσουν αύξηση των τιμών. Οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές ενόψει των εκλογών θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές", σχολιάζει η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

  Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αποδώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν έχει επίσης απειλήσει τα παντοπωλεία επειδή δεν διατηρούν τις τιμές υπό έλεγχο.

  Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος περίπου στο 65%, μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση από την άποψη πολλών οικονομολόγων. Τον περασμένο μήνα, ο Καβτζίογλου παραδέχτηκε ότι "δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας επιτυχείς στη μείωση του πληθωρισμού".

  Για να αποφευχθεί η πτώση της λίρας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος και ασκούν πίεση στους εμπορικούς δανειστές να περιορίσουν τις αγορές συναλλάγματος από τους πελάτες τους.

  Ενώ το κόστος της εξαιρετικά χαλαρής προσέγγισης αυξάνεται, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ακαθάριστα αποθεματικά της τα οποία έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο φέτος και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. 

  Ωστόσο, η λίρα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 29% έναντι του δολαρίου φέτος, με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής. 

  Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να καταθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

  Τα αυξημένα αποθεματικά "θα παρέχουν ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει πίεση πώλησης της λίρας", δήλωσε ο Marek Drimal, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. Ο Drimal, ο οποίος αναμένει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο 8% τον Δεκέμβριο, είπε ότι η λίρα θα παραμείνει "περίπου σταθερή μέχρι τα μέσα του 2023, λόγω του αντίκτυπου του μείγματος πολιτικών που στοχεύουν στη σταθεροποίηση του νομίσματος". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ