Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 11:36

  Σουηδία: Επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. - ύφεση "βλέπει" η Riksbank για το 2023

  Σουηδία: Επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. - ύφεση "βλέπει" η Riksbank για το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Riksbank αύξησε τα επιτόκια της σήμερα κατά 75 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την επιθετική της καμπάνια για να ελέγξει τον πληθωρισμό, με την τράπεζα να προαναγγέλλει και νέα αύξηση των επιτοκίων παρά την πρόβλεψη της για ύφεση το επόμενο έτος.

  Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε το επιτόκιο της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στο 2,5% από 1,75% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

  "Η πρόβλεψη μας δείχνει πως είναι πιθανό το επιτόκιο να αυξηθεί περαιτέρω στην αρχή του επόμενου έτους και στη συνέχεια να παραμείνει λίγο κάτω από το 3%", αναφέρει η Riksbank σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο κίνδυνος "να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός που γνωρίζουμε σήμερα παραμένει υψηλός και είναι πολύ σημαντικό η νομισματική πολιτική να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί". 

  Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 5,7% το 2023. Η τράπεζα περιμένει παράλληλα η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, προβλέποντας συρρίκνωση 1,2% το επόμενο έτος.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ