Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 19:44

  Η βουλγαρική Βουλή επικύρωσε συμφωνίες για την εκτέλεση σύμβασης απόκτησης οκτώ μαχητικών F-16 Block 70

  102198961
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 159 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 3 αποχές, την επικύρωση δύο συμφωνιών για την εκτέλεση μιας σύμβασης για την απόκτηση της πρώτης παρτίδας οκτώ μαχητικών F-16 Block 70 και συναφούς εξοπλισμού και οπλισμού. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε δύο αναγνώσεις.

  Μία από τις συμφωνίες έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας και του τμήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην Νέα Υόρκη (FED/NY). Η άλλη συμφωνία είναι μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας, της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) και της FED/NY και αφορά ορισμένους λογαριασμούς που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση στρατιωτικών πωλήσεων στο εξωτερικό από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

  Με βάση τις συμφωνίες, το εκτιμώμενο κόστος θα κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστευματικού ταμείου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για όλες τις βουλγαρικές συμβάσεις για την απόκτηση εξοπλισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις στο Εξωτερικό (FMS).

  Το πρόγραμμα FMS καθιστά δυνατό μέρος των κεφαλαίων που καταβάλλονται από τη Βουλγαρία να κατατίθενται και να επενδύονται μέσω τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών στην FED/NY και να δημιουργούν έσοδα για το βουλγαρικό κράτος, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ. Το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί από το DSCA.

  Στις 11 Ιουλίου 2019, η Βουλγαρία υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση από την Lockheed Martin οκτώ μαχητικών πολλαπλών χρήσεων F-16 Block 70, σχετικής υποστήριξης, πυρομαχικών, πυραύλων Sidewinder AIM 9X Block II και σχετικού υλικού και υπηρεσιών στην τιμή των 1,2 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων. Τα δύο πρώτα μαχητικά αναμένονταν να παραδοθούν στα μέσα του 2023 και τα δύο τελευταία το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ