Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 11:59

  Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ην. Βασιλείου "έκοψε" τον δρόμο στη Σκωτία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

  Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ην. Βασιλείου "έκοψε" τον δρόμο στη Σκωτία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.32

  Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας) αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει δικαίωμα να προκηρύξει δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία της από το ενιαίο κράτος, χωρίς την έγκριση από το βρετανικό κοινούλιο, όπως και αναμενόταν.

  "Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας", ανέφερε ο Ρόμπερτ Ριντ, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Η κυβέρνηση της τοπικής πρωθυπουργού της Σκωτίας και του κεντροαριστερού-εθνικιστικού Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) της είχε υποβάλει αίτημα προς το δικαστήριο προκειμένου να επιτραπεί στο σκωτσέζικο τοπικό κοινοβούλιο να προχωρήσει μονομερώς σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

  Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, μετά το δημοψήφισμα του 2014 με το οποίο οι Σκωτσέζοι επέλεξαν να παραμείνει η χώρα τους τμήμα του Η.Β. έχουν αποκλείσει τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει κλείσει "για μια γενιά".

  Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Σκωτίας χαιρέτισε την "ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

  Διαβάστε ακόμη

  Στέρτζον: Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ ανεξαρτησίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ