Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 11:41

  Σε χαμηλό 21 μηνών η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία

  19524086
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η βρετανική οικονομική δραστηριότητα έπεσε κοντά στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τα σημάδια ύφεσης καθώς οι παραγγελίες μειώθηκαν αισθητά και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

  Η προκαταρκτική έκδοση του δείκτη IHS Markit/CIPS composite purchasing managers' index (PMI) για τη Βρετανία έφτασε στο 48,3 από 48,2 τον Οκτώβριο, που ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχε επιβληθεί lockdown λόγω της COVID-19.

  "Μια περαιτέρω απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο έρχεται να προστεθεί στα ολοένα αυξανόμενα σημάδια που καταδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ να πιθανολογείται πως θα μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους μήνες του 2022", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της IHS Markit. .

  Οι τιμές PMI κάτω από το 50 αντιπροσωπεύουν οικονομική συρρίκνωση και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο flash PMI θα υποχωρούσε ξανά αυτό το μήνα στο 47,5.

  Η IHS Markit ανέφερε ότι εξαιρουμένης της πανδημίας, ο PMI του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τώρα τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση της οικονομικής παραγωγής από τις αρχές του 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με πτώση 0,4%.

  Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού δήλωσε ότι εκτίμησε πως η οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

  Την Τρίτη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε ότι η Βρετανία θα έχει τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής μεταξύ της Ομάδας των Επτά πλούσιων εθνών το επόμενο έτος.

  Ο PMI έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021 και ότι η αύξηση της απασχόλησης είχε επιβραδυνθεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ