Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 14:27

  Η Gazprom απειλεί με μείωση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από τις 28 Νοεμβρίου

  25781144
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:43

  Η Gazprom ανέφερε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στη μόνη εναπομένουσα οδό για τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, από την επόμενη εβδομάδα.

  Η απειλή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού έρχεται την ώρα που το ψυχρότερο κλίμα ενισχύει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Οι traders και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε αγωνία για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη εδώ και μήνες.

  Η Gazprom ανέφερε μέσω Telegram ότι ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία. Η εταιρεία υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει παρακρατήσει 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία.

  Αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 28η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Gazprom στέλνει σήμερα περίπου 43 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

  Υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg, ότι το ζήτημα με τη Μολδαβία μπορεί να είναι η αρχή ενός πλήρους κλεισίματος της στρόφιγγας. Αν και οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε πάνω από τα συνήθη επίπεδα για την περίοδο, παρέχοντας έτσι ένα απόθεμα ασφαλείας, ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρώπη.

  Από τον Οκτώβριο, η Gazprom έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία σε 5,7 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα και είχε δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο και τον επόμενο μήνα.

  Η ουκρανική Naftogaz δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

  Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άνοδο 1,4% στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ